lördag 2 april 2011

En fullmatad choklad-semifreddo

Ja, här har ni den; min chokladmättade kreation från i fredags. Mig veterligen har jag aldrig tidigare lagat semifreddo. Jag har då definitivt inte bloggat om det, det kan vi åtminstone vara säkra på. Över huvud taget har jag ett mycket ambivalent förhållande till glass som inte är glass, mitt eget namn på frysta desserter som inte passerat genom en glassmaskin. Jag ska emellertid villigt erkänna, att i det är fallet får jag se mina fördomar komna på skam.

Detta är hur gott som helst. Vansinnigt mäktigt, men otroligt gott. En sådan här sats med semifreddo räcker gott och väl som efterrätt till åtta personer; om den serveras uppskuren på tallrik. Det är inte att rekommendera att ta om. Den som, trots denna varning, framhärdar i att ta om av semifreddon, kommer att finna sig själv i sitsen att nödgas knäppa upp i midjan, och inta ryggläge på soffan, omedelbart efter att sista tuggan slunkit ned i magen.

Två detaljer, angående receptet: Det är oerhört viktigt att inte vispa grädden för mycket. Den ska vara lös, men fluffig. Dessutom hade det varit ännu godare med rostade hasselnötter. Det tar jag nästa gång jag gör denna chokladsemifreddo. Kanske redan till påsk?

Choklad-semifreddo med kanderade valnötter, hackad
choklad och marshmallows (6 stora portioner)

Förberedelser: 20 minuter
Tid i frysen: minst 4 timmar

3 dl vispgrädde
3 äggulor
0,5 dl råsocker
4 msk cacao
50 gram (ungefär 1 dl) valnötter
0,5 dl råsocker
100 gram mörk choklad
30 gram mörk choklad, till dekoration
1 dl mini-marshmallows

Hacka valnötterna grovt. Rosta dem i en stekpanna, på medelvärme. Strö över sockret, höj värmen, och rör om medan sockret smälter och karamelliseras runt nötterna. Häll ut det hela på ett bakplåtspapper, och låt svalna. Tag eventuellt undan några til att dekorera semifreddon med.
Hacka chokladen fint. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. Blanda ned cacao.
Vispa grädden fluffigt, men löst. Smula ned nötterna i grädden, häll i den hackade chokladen, och rör om. Blanda med äggvispet. Rör ned marschmallow.
Häll smeten i en form; avlång eller rund är en smaksak.
Hacka den mindre mängden choklad grovt, och strö över som dekoration, tillsammans med eventuella sparade, kanderade nötter.
Frys i fyra timmar. Tag fram semifreddon åtminstone 20 minuter innan den ska ätas.

7 kommentarer:

 1. Det här låter som en efterrätt helt i min smak!!
  Detta skall jag prova när jag hälsar på mamma nästa gång! Tack för att du delar med dig av ditt recept!!

  SvaraRadera
 2. Krokofanten: Tack! Det blev verkligen över förväntan gott. Kul att du får lust att pröva!

  SvaraRadera
 3. Låter som en vinnare!

  SvaraRadera
 4. Ser tokgott ut, semifreddo har jag aldrig gjort, det måste jag ta och göra

  SvaraRadera
 5. matarkivet: Absolut!

  Cupcakesfluffan: Ja, det ska du absolut göra. Minimal arbetsinsats, och urgott!

  SvaraRadera
 6. Gjorde denna efterrätt till mina föräldrar och de nästan slogs om det sista. Jättegod är den!

  SvaraRadera
 7. Så gott det ser ut, men jag imponeras mest av formen, den är ju så söt! Var har du fått tag på den?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...