fredag 10 maj 2013

Låt mig chocka er med en tiramisu

Jag vill egentligen blogga. Varje dag. Jag har bara blivit ringrostig och lat. Nu fann jag mig plötsligt ostörd hemma, ledig med barn som är ute och leker. Ett strålande tillfälle att passa på att skriva några rader, inte sant?

Vi hade middagsgäster tre lördagar i rad i april. Jag älskar det. När vi ska ha middagsgäster är det oftast en långdragen process, som inte sällan tar över och blir dagens huvudsakliga aktivitet. Några av er känner säkert igen sig - planering, inköp, tillagning och slutligen måltiden. Det dukade bordet, maten, vinet och vännerna. Det blir inte mycket bättre än så.

En av dessa lördagar avslutade vi måltiden med tiramisu. Jag har ett riktigt bra recept, som jag inte lagat på åratal. Tiramisu är annars en i mitt tycke förrädisk efterrätt. De flesta gånger jag bjudits på den har det smakat ganska förskräckligt. Jag tänker inte ge mig på att lansera min version som autentisk. Jag vet inte ens varifrån receptet ursprungligen kommer; så blir det ibland, när det gått ett decennium sedan recept första gången skrevs av.

Vad jag däremot kan säga, är att proportionerna i detta recept i mitt tycke är perfekta. Allra bäst blir denna tiramisu om den tillagas på förmiddagen och avnjuts på kvällen samma dag. Dagen efter kan den upplevas som lite blöt, och om man försöker äta den för tidigt har den ännu inte hunnit stabilisera sig.

Tiramisú
Personligen föredrar jag att servera mina gäster var sin portion tiramisu upplagd på assiett. Det blir helt enkelt snyggare än om var och en själv ska gräva i formen. Om detta handlar om kulinarisk estetik, eller om mitt kontrollbehov, det kan vi låta vara osagt.

2 dl starkt, kallt kaffe
0,4 dl Triple sec
0,4 dl Amaretto
4 äggulor
1 dl råsocker
4 äggvitor
400 gram mascarpone
skalet från 1 citron, ordentligt tvättad (cirka 0,5 tsk)
skalet från 1 apelsin, ordentligt tvättad (cirka 0,5 tsk)
20-24 savoiardikex (cirka 200 gram = ett paket)
2-3 tsk cacao

1. Blanda kallt kaffe och likör.
2. Vispa gulor och socker riktigt pösigt. Blanda ned mascarpone i äggvispet.
3. Tillsätt apelsin- och citronskal; börja med en mindre mängd, och smaka dig fram. 4. Vispa äggvitorna till hårt skum, och vänd ned dem i smeten.
5. Doppa kexen hastigt i kaffe- och likörblandningen. Lägg hälften av dem på botten av en form.
6. Täck kexen med hälften av ostkrämen. Lägg sedan på resterande hälft doppade kex, samt bred på resten av krämen.
7. Ställ formen i kylskåpet i ett par timmar
8. Pudra över kakao strax innan tiramisun ska serveras.

3 kommentarer:

  1. Va gott det ser ut! Har alltid velat testa tiramisu, men aldrig gjort det. Kaffe är gott i efterrätter :)

    SvaraRadera
  2. Alexandra: Tack! Kaffe i efterrätter är toppen, det håller jag med om.

    SvaraRadera
  3. Åh detta är min favorit efterrätt:)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...