tisdag 2 juni 2015

Nudelsoppa när sommaren dröjer

Så såg soppan ut till middag. Ute var det kyligt och mulet.

Vad gör man när middag måste serveras, inspirationen tryter och man själv inte ens är särskilt hungrig; än mindre kan förmå sig att känna sug efter lagad mat? Lägg därtill kyla, regn och avsaknad av sommar. Inspiration - vad är det? Somliga kanske struntar i att laga middag och serverar smörgås och filmjölk till middag (jag har aldrig sett det i verkligheten, men hört talas om det!).
Andra kanske scrollar i telefonlistan efter numret till den lokala pizzerian eller thaikiosken.

Själv är jag inte utrustad med en förkärlek för frukost till middag, och i mitt grannskap saknas take away-restauranger som håller en för mig acceptabel nivå. Dessutom är jag alldeles för snål för att köpa färdigmat. Det är dessutom inte alltid så att årstiden bestämmer middagsmaten. Om det inte känns som sommar, då är det inte sommarmat som lockar.

Jag letar mig i stället tillbaka till de platser där jag vet att jag sparar sådant som fångar mitt intresse. På Pinterest har jag en board jag kallar A foodie life. Där sparar jag allt som ser gott ut, som låter spännande och som jag föreställer mig att jag någon gång vill kunna söka mig tillbaka till för inspiration.

Detta är min ständiga räddning (tillsammans med mitt eget receptregister här på Smaskens, förstås).

En vardagkväll för någon veckor sedan var det just ett bildminne av en thai-vietnamisisk nudelsoppa som kurerade min idétorka. Jag lät mig inspireras av receptet och smaksatte utifrån vad skafferiet hade att erbjuda. Resultatet blev denna soppa, som jag tänker kan varieras i det oändliga och som kan få även den som inte kände sig ett dugg sugen på middag att plötsligt känna kurr i magen.

Denna typ av soppor passar i mitt tycke lika bra året runt - såväl en vinterkväll, som en osedvanligt ruggig försommarkväll. När vädret sviker, kan vi åtminstone alltid trösta oss med en god middag, inte sant?

Dagen efter tröstade jag mig med soppan till lunch.
Vädret var fortfarande lika uselt.

Nudelsoppa när sommaren dröjer - en receptidé (6 mindre portioner)
400 gr Äggnudlar
500 g kycklingfilé, strimlad
cirka 2 mskjapansk soja
neutral olja till stekning

1. Hetta upp olja i en stekpanna.
2. Fräs kycklingen på hög värme.
3. Ringla soja över kycklingen när den är färdigstekt, och blanda så att den blir jämnt fördelad.
4. Häll upp kycklingen i en skål.

Soppbas
1,5 msk röd currypasta
1 tsk gul curry
neutral olja till stekning
1 burk cocosmjölk
5 dl kycklingbuljong (gärna hemlagad)
2 tsk socker
2 tsk risvinäger
2 tsk fisksås

1. Hetta upp en skvätt olja i en kastrull, och fräs hastigt röd currypasta och gul curry.
2. Tillsätt cocosmjölk och kycklingbuljong och låt koka upp.
' 3. Smaksätt med risvinäger, socker och fisksås.

Till serveringen
1 liten rödlök, finstrimlad
2 salladslökar, finstrilade
0,5 kruka koriander
0,5 kruka thaibasilika, strimlad
400 gram äggnudlar, kokade efter anvisningar på paketet

Servering Var och en grundar sin soppskål med nudlar och kyckling, häller över önskad mängd buljong, och strör därefter över tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...