torsdag 9 april 2015

Påsk i efterskott, del 2:
smørrebrød med min grymma äggsallad

Äggsallad är ett pålägg jag haft i bakhuvudet i flera år, utan att komma till skott och pröva att tillreda. När jag planerade årets smørrebrød till påskafton kändes et som att det var hög tid att pröva något nytt, och således gick jag slutligen från tanke till handling.

Min äggsallad är mycket enkelt, men ack så god. Det är helt klart så att äggen i salladen inte bär vara alltför hårdkokta - gulan ska vara krämig. Att majonnäsen ska vara hemlagad, det behöver jag kanske knappast påpeka? Enklast gör du den genom att följa dessa genialiskt enkla instruktioner till mixad majjonäs, som jag gläds åt varje gång jag använder.

Salladslök, chili och bladpersilja är mina smakkamrater till äggen. Chilin ger sting, salladslöken ger djup och bladpersilja kompletterar helt enkelt äggen på ett strålande bra vis, förutom att de gör salladen snyggare.

Det finns otaliga varianter på äggsallad för den som söker. Själv funderar jag närmast på att vid tillfälle toppa salladen med bacon. För den här gången valde jag att avstå, men idén tar jag med mig.

Smørrebrød med grym äggsallad (6 portioner)
0,75 dl majonnäs
4 ägg med mjuk gula, hackade
2 stjälkar salladslök, finhackade
0,5 dl bladpersilja, finhackad
2 krm chili flakes (eller efter smak)
flingsalt och svartpeppar

6 skivor danskt rågbröd, gärna kantskuret
1 finstrimlad salladslök och några blad från bladpersilja till garnering

1. Blanda majonnäsen med salladslök och bladpersilja.
2. Tillsätt chili flakes lite i taget, och smaka dig fram till vad som tilltalar dig.
3. Blanda ned de hackade äggen i salladen, och smaka av med salt och svartpeppar.
4. Fördela äggsalladen på rågbrödsskivorna, och garnera med finstrimlad salladslök och bladpersilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...