söndag 22 mars 2015

Chokladmarmelad, och ett livstecken

Kommer ni ihåg mig? Det är jag som skriver här, och som en gång i tiden uppdaterade oftare än var sjunde vecka.

Skämt åsido - det var väldigt längesedan jag skrev här, och det har givetvis sina goda skäl. Lusten saknas, orken saknas; således inget nytt under solen. Det fins inget att ta av för tillfället. Min upplevelse är att alla redan har skrivit om allt, och att jag faktiskt inte känner mig särskilt kreativ över huvud taget.

Frågan är om inte matbloggar drivna av glada amatörer på fritiden sedan länge spelat ut sin roll i sociala medier, men det är en annan diskussion. Jag kan bara tala för mig själv.

Jag har gått från ett närmast tvångsmässigt behov av att göra allt själv, från grunden, till att faktiskt kunna njuta av att någon annan gjort grovjobbet och att jag själv kan skörda frukterna.
Helt i linje med detta, så är mitt bästa tips för lyxiga helgfrukostar just nu att ni som råkar ha en Picard-butik i närheten pallrar er dit och köper deras prisvärda och goda croissants och pain chocolat. Orkar ni sedan slänga ihop Söta Sakers chokladmarmelad, då är er lycka gjord. (Givetvis går marmeladen lika bra att smeta på croissanter av annat märke, eller nybakat bröd, eller vad som nu faller er in.)

Söta Sakers chokladmarmelad på Smaskens vis
Jag har modifierat receptet en smula, eftersom jag är väldigt svag för allt som är både sött och salt. Lite mer smör tog jag också i, och så minskade jag mjölken en smula, då jag tyckte den blev lite för lös första gången jag prövade receptet. Det berodde rimligtvis på att jag kokat ihop smeten för kort tid, men jag gjorde det lite enklare för mig den här gången.

1,5 dl vispgrädde
1 dl gammaldags mjölk
2 msk smör (normalsaltat)
1 dl rörsocker strö
0,5 tsk flingsalt
1 msk äkta vaniljsocker 100 gram mörk choklad av god kvalitet, grovt hackad

1. Koka varsamt upp alla ingredienser utom choklad under omrörning.
2. Låt blandningen sjuda tills den tjocknat.
3. Röd ned chokladen.
4. Häll över blandningen i en glasburk.
5. Låt svalna. Förvara i kylskåp, men lite beroende på marmeladens konsistens kan det vara bra att ta fram i god tid innan den ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...