söndag 20 november 2016

Fredagsmat: ugnsbakade fläskfärsfrikadeller i mustig tomatsås, toppade med mozzarella

En fredag härom veckan var huvudet tomt, kroppen trött och längtan stod till italiensk comfort food, av den hemsnickrade sort som förmodligen inte godkänns av någon bördig från landet i fråga men som aldrig misslyckas med att tillfredsställa såväl min kropp som min själ.

Efter denna något högtravande inledning, fortsätter jag i mer prosaisk stil med att helt enkelt konstatera att fredagskvällar sällan är rätt tillfälle för kulinariska excesser. Åtminstone inte vad mig anbelangar. Jag har nått det stadiet i livet då jag mätt i magen mest längtar tills jag hamnar i soffan, med den sista skvätten vin i glaset, varefter jag slutligen brukar somna; utmattad efter ännu en arbetsvecka.

Med detta sagt vill jag försäkra er att dessa frikadeller verkligen inte är besvärliga att åstadkomma. Arbetsinsatsen är i mitt tycke ytterst liten, med tanke på resultatet. Medan frikadellerna står i ugnen hinner man sätta sig en kort stund i soffan och smaka på vinet, inan det är dags att förbereda den polenta som i mitt tycke är det perfekta tillbehöret till denna rätt. Vill du inte ha polenta rekommenderar jag fettuccine, pappardelle eller varför inte mafaldine?.

Nej, jag hade inte amaretto i färsen, men väl i fredagsdrinken.

Ugnsbakade fläskfärsfrikadeller i tomatsås ned mozzarella
Frikadellerna blir oerhört saftiga och smakrika. Tomatsåsen får fin smak av rödvin, chili och sardellpasta. Jag vet att vissa av er läsare inte äter fläskkött, och för er rekommenderar jag i stället kycklingfärs.

Tomatsås
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
0,25 tsk chili flakes (eller efter smak)
1 dl rödvin
2 tsk sardellpasta
1 msk trippelkoncentrerad tomatpuré 2 burkar krossade tomater
1,5 tsk flingsalt
0,5 tsk rörsocker
nymald svartpeppar efter smak

1. Heta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Tillsätt schalottenlök, vitlök, chili flakes och oregano, och fräs tills löken mjuknat, utan att ta färg.
3. Tillsätt sardellpasta och tomatpuré, och fräs på helt kort.
4. Häll över rödvinet, och låt den koka in.
5. Tillsält tomatkonserv, salt, socker och svartpeppar.
6. Låt såsen puttra i åtminstone 20 minuter. Den ska tjockna ordentligt och vara riktigt fat i konsistensen, eftersom den i ugnen kommer spädas av den vätska som läcker från frikadellerna och från mozzarellan.

Fläskfärsfrikadeller
2 skivor kantskuren formfranska, mixade
1 dl vispgrädde
1 ägg
1,5 tsk flingsalt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk torkad oregano
500 gram fläskfärs
nymald svartpeppar efter smak

2 paket mozzarella

majsolja och smör till stekning

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Blanda mixad formfranska, grädde, ägg och kryddor.
3. Arbeta därefter in fläskfärsen.
4. Forma till stora frikadeller, cirka 4,5 centimeter i diameter.
5. Hetta upp majsolja och smör i en stekpanna, och bryn frikadellerna hastigt runtom på medelhög värme, så att de får vacker färg.
6. Lägg frikadellerna i en mindre ugnsform smord med olivolja.
7. Häll över tomatsåsen, och täck därefter formen med ugnsfolie, och ställ in i mitten av ugnen.
8. Tillaga frikadellerna i ugn i 20 minuter.
9. Tag ut formen ur ugnen, ta av ugnsfolien.
10. Riv mozzarellan i munsbitar och fördela över frikadellerna.
11. Still därefter på nytt in formen i ugnen i cirka 5 minuter, eller till mozzarellan smält. 12. Låt frikadellerna svalna en stund medan du lagar till polenta eller kokar pasta. 13.Servera med parmesan och mer svartpeppar, för den som så önskar.

onsdag 12 oktober 2016

Soppa på rostad blomkål och cannelinibönor

Jaha - tre och en halvmånad sedan jag senast skrev ett blogginlägg, och då var det också ett sopprecept. Det kanske inte är en slump? Majssoppan jag skrev om där i juni är fortfarande en flitigt förekommande vardagsrätt i vårt kök. Må så vara att jag inte längre titulerar mig själv matbloggare, men Smaskens.nu är fortfarande en välbesökt blogg, som inte minst jag själv hela tiden återkommer till, för att laga mina egna recept.
Instagram är numera mitt forum för matdokumentation, och det var gensvaret från min gamla vän A som fick mig att inse att jag måste se till att åtminstone jag själv kommer ihåg hur det gick till när soppan tillagades. Det jag blivit slarvigare med är att dokumentera det jag lagar, det ska erkännas. Just i fallet med denna soppa hade jag länge funderat på själva grundidén, och hade kanske därför en större motivation att faktiskt lägga på minnet vad jag använde och hur jag gjorde.
Det händer nämligen något magiskt när man ugnsrostar blomkålsbuketter. Det måste vara det omtalade Maillardreaktionen som slår till, den magiska reaktionen kemiska som sker mellan kolhydrater och aminosyror när de hettas upp, som både ger brun färg och utvecklar doft och smak. Min husgud Lisa Förare Winbladh har för övrig skrivit om Maillardreaktionen så upplysande och samtidigt underhållande som bara hon kan. (Och skulle det nu visa sig att det inte alls är denna kemiska reaktion som ger den goda smaken, så har vi i varje fall lärt oss något nytt på kuppen).
Billiga ingredienser, enkel tillagning, och dessutom ett recept som med några enkla modifikationer kan bli både helt vegetarisk (samt vegansk respektive helt fri från mjölkprodukter, om man utesluter parmesanosten) - det läns nästan lite för trendigt för att vara jag. Min egen måndagssoppa blev fegvego, då jag använde kycklingbuljong, och parmesanosten i soppan höjde den i mitt tycke det ett snäpp, till den slutgiltigt delikata nivån.
Det bygger ju onekligen upp till en ny familjefavorit, i synnerhet som två av barnen åts med stor entusiasm, och de övriga två trots allt gav soppan betyget "godkänd". Själv är jag (om ni inte redan läst er till det) grymt nöjd med denna soppa, som dessutom tack vare den rostade blomkålen får en betydligt snyggare beigebrun färgån vanlig vit blomkålssoppa. Med lite ringlad olivolja, parmesan och svartpeppar ser den till och med riktigt elegant ut.
Soppa på rostad blomkål och cannelinibönor
drygt 1 kilo blomkål, putsad och delad i mindre buketter
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
olivolja
ungefär 1 liter kycklingbuljong (mängd efter smak)
1 burk cannelinibönor flingsalt
svartpeppar
1,5 dl finriven parmesanost
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
2. Olja in en ugnsfast form generöst med olivolja.
3. Vänd runt blomkålsbuketterna i ugnsformen så att de får lite olja runtom.
4. Rosta blomkålsbuketterna i ugnen i åtminstone 30 minuter, och vänd dem regelbundet så att de får jämn färg. De ska bli ordentligt gyllenbruna.
5. Fräs gul lök mjuk i olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Tiosätt vitlöken när löken börjat mjukna, och stek den försiktigt så att den inte bränns.
6. Häll i blomkålsbuketterna i grytan, vänd runt dem i löken, höj värmen en smula och låt allesamman brynas tillsammans i några minuter under omrörning.
7. Tillsätt cirka 8 deciliter kycklingbuljong, lägg på locket, och låt soppan koka upp.
8. Koka i 10 minuter på medelvärme.
9. Tillsätt avrunna och sköljda cannelinobönor och resten av buljongen.
10. Mixa soppan slät, späd med mer buljong om du önskar justera konsistensen.
11. Rör ned parmesanosten i soppan så att den smälter och blandas, och smaka av med flingsalt och generöst med svartpeppar från kvarn.
12. Servera soppan med parmesanost, svartpeppar och gärna en riktigt smakrik olivolja; pepprig eller fruktig, beroende på tycke och smak.

onsdag 22 juni 2016

Majssoppa för alla årstider

Den här soppan hittade min man hos Jamie Oliver i vintras. Den lät för enkel för att vara sann och det är den - nästan. Vi har anpassat den efter vårt kök och vårt sätt att laga den, och soppan blev en sådan favorit (inte minst hos barnen) att den under vintern och våren 2016 förekom i stort sett varannan vecka på våra vardagsmenyer.

Nu hade vi inte lagat den på närmare två månader. Kanske var säsongen slut, tänkte jag. Då insåg jag att vi tidigare serverat soppan tämligen frugalt. Inget märkvärdigt. En tallrik varm soppa, en bit bröd. Inte ens lite smulat bacon uppepå.

Nu tänkte jag helt om. Jag tänkte salladslök, grön chili och koriander. Mer chili flakes i soppan. En majssoppa med någon sorts tex mex-flörtig approach. Faktiskt skulle den kunna vara en förrättssoppa, att servera som start på en grillkväll. Resultatet blev mycket bra, bortsett då från att jag inte fick tag på någon bra koriander, så den får ni helt enkelt föreställa er. Jag öste för övrigt på ännu mer av den finstrimlade salladslöken och hackade chilin när jag åt soppan.

Vi serverade soppan med quesadillas på enklaste vis, med köpt tacosås och rivna ostskalkar från kylskåpet. Löjligt gott. Och jag tackar Instagram och två trevliga förfrågningar för att receptet över huvud taget bloggas. Än finns det hopp.

Majssoppa för alla årstider (6 middagsportioner)
Soppan görs mycket enkelt vegetarisk genom att utesluta bacin och ersätta hönsbuljong med grönsaksdito. Den som önskar lite rökig smak men inte vill ha bacon, kan med fördel använda sig av liquid smoke eller kanske en liten gnutta rökt paprika.

0,5 pkt bacon, finhackat
1 gul lök, finhackad
chili flakes efter smak (ca 0,25 tsk)
olivolja
2-3 medelstora, tärnade potatisar (funkar även med färskpotatis)
ca 700 g fryst majs
ca 1 liter hönsbuljong
salt, peppar
1 dl vispgrädde

finstrimlad saladslök, hackad grön chili samt koriander till serveringen

1. Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull.
2. Fräs baconet med löken och chili flakes i oljan, tills löken mjuknat.
3. Tillsätt tärnad potatis och majs, och häll över 7 dl buljong.
4. Låt koka upp, och sedan småkoka 15-20 minuter tils allt är mjukt.
5. Smaka av med salt och peppar, runda av med grädden och mixa därefter soppan slät.
6. Späd soppan med mer buljong till önskad konsistens.
7. Servera soppan med tillbehören separata, och låt var och en själv ta för sig av salladslök, chili och koriander.

söndag 27 mars 2016

Väninnans fantastiska potatiskaka

En matbloggares främsta försyndelse är att inte med bilder dokumentera det som tillagas. I går klarade jag mig från detta med ett nödrop, då jag lagade och serverade vad jag kallar väninnans potatiskaka. VI har fått denna potatiskaka serverad vid åtskilliga tillfällen hos vännerna A ovh M, och den har figurerat vid nyårsmenyer under många års tid. Märkligt nog har jag ändå aldrig tidigare kommit mig för att blogga den.

Nu råder jag bot på detta, för det här är verkligen et recept som förtjänar att delas om och om igen. Som ni ser har bilden här ovan har rätten lagats många gånger sedan den för första gången får åratal sedan skrevs ned i min väninnas receptbok. Kaffegrädde förekommer inte i vare sig mitt eller A.s kök, men där gör såklart var och en som den själv vill.

Potatiskakan mår väldigt bra av att få stå och vila 20 minuter innan den ska serveras, då den inte bara svalnar, utan även stabiliserar sig så att den går att skära i fina skivor vid serveringen.

Huvudrätten vid vår påskaftonsmiddag bestod av lammrostbiff som marinerats i rosmarin och vitlök, potatiskaka, rödvinsreduktion samt vaxbönor. I glaset hade vi Lirac Les Chenaies.

Väninnans fantastiska potatiskaka (6 portioner)
750 gram mjölig potatis
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 dl hackad bladpersilja och gräslök
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj ett bakplåtspapper generöst med smör och tryck ned det i en brödform.
3. Blanda grädde, ägg, ost, örter, salt och svartpeppar i en rymlig skål.
4. Hyvla potatisen i lövtunna skivor på en mandolin.
5. Blanda med händerna potatisen med övriga ingredienser så att allt fördelas jämnt.
6. Häll ned blandningen i formen, och jämna till ytan med handen.
7. Tillaga potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timma. Täck sedan formen med alufolie, och tillaga i ytterligare 15 minuter.
5. Tag ut potatiskakan ur ugnen, och låt formen stå i åtminstone 20 minuter.
6. Stjälp försiktigt upp potatiskakan på en skärbräda, skär upp och servera.

måndag 14 mars 2016

Häagen-Dazs nya smak, Honey, walnut and cream -
och mina honungsrostade valnötter
med rosmarin och flingsalt

I dag lanseras Häagen-Dazs nya smak honey, walnut and cream. Smaken lanseras faktiskt först i Sverige. Jag var en smula skeptisk först när jag hörde vad som skulle komma. Kan det verkligen funka med så enkla smaker?, tänkte jag. Svaret är - ja, det funkar alldeles strålande bra. Detta är en fantastiskt fin glass, som både passar att äta som den är och att kombinera med vårens och sommarens fruktiga desserter.

Sedan snart fyra år är jag medlem i Häagen-Dazs glassakademi. Själv tänkte jag på valnötter, ännu mer valnötter, när jag och de andra medlemmarna ombads att ta fram ett recept till denna nya smak.

Jag rostade grovhackade valnötter, smaksatte dem mer färsk rosmarin och flingsalt och kanderade dem slutligen i honung. En succé! Pröva själva, så får ni känna hur smakerna av glassen och nöttera förhöjer varandra.

Den som önskar en recension av någon annan än undertecknad kan läsa vad Sockerbiten tyckte om Honey, walnut and cream.

Honungsrostade valnötter med rosmarin och flingsalt
100 gram valnötter
0,5 msk olivolja
2 msk färsk rosmarin, finhackad
0,5 tsk flingsalt
2 msk honung

1. Hacka valnötterna grovt.
2. Rosta valnötterna försiktigt i torr stekpanna.
3. Häll över nötterna i en skål.
4. Värm olivoljan i stekpannan.
5. Fräs rosmarinen helt kort i oljan.
6. Tillsätt honungen och flingsaltet, och höj värmen.
7. Häll i nötterna, och blanda dem snabbt med honungen med hjälp av en stekspade.
8. Fortsätt vända nötterna i honungen, men passa dem noga, eftersom honungen bränns lätt.
9. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna.
10. Bryt isär nötterna, och strö dem över Häagen-Dazs honey, walnut and cream precis innan serveringen.

söndag 6 mars 2016

Vintersoppa med italiensk inspiration -
fegvego i sin prydno

Den är god, den är nästan helt vegetarisk och den mättar bra. Dessutom är den snäll mot plånboken. Bättre än så blir det väl knappast?

Så här års tillhör jag de som verkligen får kämpa för att hålla den symboliska näsan över vattenytan. Vinter suger. Mars är inte en vårmånad, det är bara en påminnelse om att jag bor på fel bredddgrad. Våren? ja, den kommer i maj - om vi har tur.

Jag tröstar mig med denna matiga, mulliga soppa, kurar därefter ner mig under en filt i soffan och fortsätter drömma om spirande gräs, vårblommor, solsken och tunna skor,

Vintersoppa med italiensk inspiration - fegvego i sin prydno
(6 portioner)

"Fegvego" kallas numera det som inte är vegetariskt men däremot innehåller väldigt liten del animaliskt protein. I denna matiga soppa för sex personer består det fegvego i ett halvt paket bacon, samt kycklingbuljong. Den som så onskar utesluter givetvis det förstnämnda och ersätter den senare med grönsaksbuljong.

2 gula lökar, fint tärnade
3 morötter, fint tärnade
2 stjälkar selleri, fint tärnade
4 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 paket bacon, finhackat
0,25 tsk chili flakes
1 msk torkad oregano
olivolja
2 burkar hela tomater, mixade
6 dl vatten
2 hönsbujongtärningar
2 burkar cannelinibönor, sköljda
cirka 0,5 huvud savoykål, sköljt, rensat och grovt tärnat
0,5 tsk flingsalt
generöst med nymald svartpeppar
2 tsk råsocker

1. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
2. Tillsätt bacon, lök, morot, selleri, vitlök, chili flakes och oregano.
3. Sänk temperature, och stek på medelvärme under omrörning tills grönsakerna svettats färdigt och blivit glansigt genomstekta.
4. Häll i mixade tomater (en ren smaksak, men jag föredrar dem så), vatten, hönsbuljongtärningar och en extra skvätt olivolja i grytan.
5. Blanda allt, låt koka upp under lock och därefter puttra på medelvärme i 20 minuter.
6. Rör ned bönorna i grytan, och låt soppan koka ytterligare 10 minuter.
7. Lägg i savojkålen, tryck ned den i soppan med en slev så att den ligger överst i soppan utan att bli blandad.
8. Lägg på locket på nytt, och låt sedan savoykålen bli tillagad. detta tar cirka 10-15 minuter beroende på hur genomkokt du vill ha kålen.

Smaka av soppan, och servera med svartpeppar, parmesanost och en pepprig olivolja att ringla över. Jag brukar själv skämma bort familjen med nybakat bröd som tillbehör.

torsdag 7 januari 2016

Soppa på rostad morot, fänkål och lök

På trettondagsafton bjöd vi på denna läckra soppa som förrätt. Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter ger en fin smak, och bidrar i synnerhet till att just denna soppa blev så lyckad.

Den som inte har tillgång till eller är förtjust i Ricard (eller annan typ av Pernod) gör rätt i att smaksätta soppan med en skvätt vitt vin. Jag som själv är oerhört svag för fänkål och anis tycker att den pikanta smaken av Ricard höjde soppan till en högre nivå.

Garneringen av fänkålsdill och rostade, hela fänkålsfrön är inte bara kosmetisk. Den bidrar i allra högsta grad till smakupplevelsen. Välj därför ett fänkålsstånd som har en ordentlig dillvippa.

Soppa på rostad morot, fänkål och lök
Hur tjock man vill ha sin soppa, det är givetvis en smaksak. Själv har jag svårt för när soppor blir för lika puré i konsistensen. Jag min ärligt talat inte exakt hur mycket buljong jag använde - pröva dig fram, helt enkelt.

Jag serverade soppan med spröda smördegspinnar med ost, som jag köper på Lidl. De är inte bara goda, utan har även en trevlig innehållsförteckning.

Soppa
6 morötter
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
ca 1 liter grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
2 msk Ricard (Pernod)
svartpeppar

Garnering
fänkålsdill
1 tsk hela fänkålsfrön, lättrostade

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala morötterna och dela i stavar.
3. Ansa fänkålsståndet, och spara dillen till garnering. Skär bort det grövsta av roten och klyfta därefter fänkålen i inte alltför tunna bitar.
4. Skär löken i klyftor och skala vitlöksklyftorna.
5. Häll olivolja i en ugnsfast form och vänd grönsakerna i oljan i formen.
6. Rosta grönsakerna i ugnen i 20-30 minuter eller tills de mjuknat. Blanda runt dem i formen några gånger under tillagningen.
7. Förbered grönsaksbuljong i en separat gryta.
8. Rosta fänkålsfröna försiktigt i en torr stekpanna, och häl dem i en skål i väntan på att soppan ska garneras.
9. Häll de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull, och häll över så mycket grönsaksbuljong så att den nätt och jämnt täcker grönsakerna. Lägg på ett lock, koka upp och låt småkoka tills grönsakerna är helt mjuka.
10. Mixa soppan helt slät.
11. Tillsätt Pernod (eller vitt vin) och grädde, och så mycket grönsaksbuljong som behövs för att soppan ska få den av dig önskade konsistensen.
12. Koka upp soppan på nytt, och smaka därefter av med svartpeppar.
13. Hacka fänkålsdilen precis innan sopan ska serveras.
14. Häll upp soppan i skålar, och strö över rostade fänkålsfrön och fänkålsdill.

onsdag 6 januari 2016

Galette des rois - på trettondagsafton

Har ni hört talas om eller sett denna kaka förut? Första försöket blev inte perfekt, men tillräckligt bra, och oerhört gott. Jag blev sugen på att baka denna traditionella franska kaka när jag geoglade runt efter olika traditioner förknippade med just trettondagsafton. Den franska kakan har en flera hundra år gammal tradition, och motsvarande varianter förekommer i många länder i samband med trettondagshelgen. När jag hittade detta recept signerat David Lebovitz, fanns det ingen anledning att tveka. Jag har hittills inte tutat något av hans recept och misslyckats.

Ingredienserna är enkla och själva tillvägagångssättet är inte heller svårt. Jag gjorde några nybörjarmissar, men inget allvarligare än att det trots allt blev en riktigt läcker kaka. Dessutom kan jag ju dela med mig av dessa missar, så att den som själv vill pröva slipper göra samma sak.

Jag hade aldrig tidigare köpt mandelmjöl och blev därför aningen chockad över dess kilopris. Smördeg som faktiskt har smör i sig hittar man på ICA, och det är en sådan förpackning mitt recept är baserat på. Smördeg finns även som hela plattor på Picard, och de ska jag pröva en annan gång. Det vare emellertid inget större bekymmer att kavla ihop två bitar till en.

Jag valde en något annan smaksättning än i David Lebovitz variant. Han förordar rom och bittermandelessens, jag valde i stället Amaretto di Saronno, som jag är barnsligt svag för.

Enligt David Lebovitz kan kakan serveras såväl varm som ljummen. Vi serverade den ljummen, men jag kände spontant att den hade varit lika god kall. Om det nu hade blivit någon kaka över, vill säga. Vi blev hela familjen, inklusive middagsgäster, så förtjusta i kakan att jag tänker baka den nu igen i helgen. Varför inte, nu när jag ändå har mandelmjöl hemma?

Galette des rois, på mitt sätt (8 portioner)
Tina de fyra smördegsplattorna innan den ska bakas ut, och förvara de två plattor som sist ska kavlas i kylskåp ända fram tills at de ska användas.

1 paket ICA,s smördeg (400 gram), tinad Fyllning
100 gram mandelmjöl
100 gram socker
en rejäl nypa flingsalt
3 tsk Maizena
2 tsk Amaretto di Saronno
finrivet skal från 1/2 apelsin
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg

1 ägg
1 msk mjölk

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda mandelmjöl, socker, Amaretto, salt, Maizena och apelsinskal i en skål.
3. Vispa ned det rumsvarma smöret så att allt blandas.
4. Vispa därefter ned äggen, ett i taget.
5. Ta två smördegsplattor, lägg dem något överlappande på ett bakplåtspppe och kavla därefter ut dem så att det går att skära ut en rundel på minst 26 cm i diameter. Använd gärna en tallrik eller en botten till en springform för att få en jämn cirkel.
6. Fördela mandelkrämen på smördegsrundeln, men spara en ytterkant på 2,5-3 cm, så att det finns utrymme att försluta kakan innan den ska gräddas.

7. Kavla nu ut de resterande två smördegsplattorna på ett bakplåtspapper, och skär ut en rundel, enligt samma princip som tidigare.
8. Pensla ytterkanterna på den nedre smördegsrundeln med vatten.
9. Lägg på den övre smördegsrundeln. Tryck ihop kanterna noga.
10. Vispa upp ägg och mjölk och pensla kakan.
11. Om du känner dig säker på handeln, så snitta ett mönster i smördegens yttersta lager med en vass kniv.
12. Stick slutligen en fyra-fem diskreta små hål i översta smördegslagret, så att det finns lite utrymme för fyllningen att pysa när kakan gräddas.

13. Grädda slutligen kakan i uppemot 30 minuter. Kontrollera så att den inte blir för mörk, oc täck den i så fall med aluminiumfolie mot lutet av gräddningen.

Bli inte rädd om det läcker ut en smula av fyllningen ur kakan medan den gräddas. Skär i så fall bara bort det som runnit ut när kakan är färdig och har fått svalna, och ät sedan upp det goda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...