söndag 14 december 2014

Japanskinspirerade kycklingbullar i teriyakisås

Det var en fredag för några veckor sedan, klockan var närmare halv sex, och vi stod som vanligt som förlamade av beslutsångest på lokala ICA. Min första fredagsinstinkt lyder numera laxfajitas - förvisso en alldeles strålande fredagsrätt året om, men nu besinnade jag mig. Jag kände att det bara vore för illa att falla för första idé som dök upp.

Det är sådana gånger jag tackar mig själv för att jag är en så flitig användare av Pinterest. Jag pinnar allt intressant i receptväg som dyker upp. På så vis kunde jag denna fredagskväll som så många gånger förr slita upp telefonen och leta mig fram till något som vid ett tidigare tillfälle fångat mitt intresse.

Just därför blev det dessa japanskinspirerade kycklingbullar. En blandning av flera receptidéer, som resulterade i en ny nivå av fredagskreativitet i köket. Strunt samma att maten inte stod på bordet förrän 20:15 (vi var tvungna att vila oss en stund när vi kommit hem efter pärsen på ICA). Det var gott - så gott at jag lagade samma rätt på nytt bara några dagar senare. Inte är det svårt heller - tvärtom. Pröva själv så får du se.

Japanskinspirerade kycklingbullar med ingefära, salladslök och sesamolja (6 personer)
2 tsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk sesamolja
2 stjälkar salladslök, finhackade + 1 salladslök till serveringen
1 sk flingsalt
några drag med vitpepparkvarnen
1 ägg
0,5 dl panko
500 gram kycklingfärs
1 dl teriyakisås
neutral olja till stekning

1. Blanda ingefära, vitlök, sesamolja, salladslök, salt, vitpeppar, ägg och panko i en rymlig skål.
2. Blanda ned kycklingfärsen med en gaffel så att det blir en smidig smet.
3. Forma smeten till bullar, till exempel med hjälp av två skedar. Lägg dem på en fuktad tallrik.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek kycklingbullarna i 3-4 minuter i omgångar, på medelvärme, tills de fått vacker färg och blivit genomstekta. 5. Lägg tillbaka alla kycklingbullar i stekpannan. hlj temperaturen, och häl över teriyakisåsen. Låt såsen koka in.
6. Stjälp upp i en tallrik och strö över finstrimlad salladslök vid serveringen.

Servera med jasminris, samt mer teriyakisås till den som så önskar. Vi tyckte chili- och sesamstekt spenat, samt gurksallad med risvinäger, var goda tillbehör.

torsdag 11 december 2014

Vinnaren i "Robertson loves kalkon"

Här kommer sent om sider vinnaren i november månads tävling i kampanjen Robertson loves Sweden. November månads råvara var kalkon, och den lyckliga vinnaren heter Anna och går under namnet Annavittsvart på Instagram.

Anna tävlade med en gryta på kalkon med bland annat röda vinbär och kabanoss. Stort grattis till dig, som vunnit en KitchenAid köksmaskin!

tisdag 9 december 2014

Brownies med mintchokladtryffel - en oväntad succé

Det började med att jag skulle baka något till en fikabuffé på jobbet. Min vana trogen ville jag köra ett säkert kort, men jag behövde undvika örter samt använda laktosfria produkter för att så många arbetskamrater som möjligt skulle kunna äta av mitt bidrag.

Tanken väcktes att göra det enkelt för mig och samtidigt pröva något nytt. Ja, nytt och nytt, men åtminstone oprövat för mig. Jag har annars varierat detta brownierecept från bloggens barndom på alla tänkbara sätt.

Mintchokladtryffel, som kändes som en ren chansning, visade sig vara extremt uppskattat. Jag håller med mina arbetskamrater - detta blev verkligen gott. Det bästa av allt är (nästan) att dessa brownies inte bara går väldigt bra att frysa. De smakar dessutom till och med bättre efter att de varit frusna och varsamt fått tina i kylskåp över natten.

Inte så dumt, va?

Brownies med mintchokladtryffel
200 g mörk choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
3 ägg
0,5 tsk salt
60 gr vetemjöl (cirka 1 dl)
4 msk kakao

Mintchokladtryffel
200 gram mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
4-5 droppar pepparmyntolja (Apotekets), eller efter smak

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med råsocker, vaniljsocker och salt.
2. Vispa ned äggen i smeten, ett i taget.
3. Smörj ett bakplåtspapper och forma det efter en kvadratisk form, 24 gånger 24 centimeter.
4. Smält chokladen över vattenbad, eller i micro, och rör ned den.
5. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned dem i smeten.
6. Häll smeten i formen, och jämna till den med en slickepott. 7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30.
8. Tag ut kakan ur ugnen, och låt den svalna. När årstiden så medger ställer jag ut kakan, för jag har lärt mig att sega chokladkakor mår bäst av at snabbt kylas ned.
9. Hacka chokladen till tryffeln och lägg den i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Smält chokladen i grädden på medelvärme under omrörning. Smaka av med pepparmyntolja, och låt svalna.
10. Bred tryffeln på den kalla kakan och ställ därefter kakan i kylskåp några timmar.
11. När jag delar kakan, brukar jag först skära bort de yttre kanterna, för att det ser snyggare ut. Därefter delar jag den i relativt små bitar, då den är väldigt mäktig. Ofta delar jag den i sex gånger sex bitar, och dessa 36 små brownies räcker längre än man kan tro.

söndag 7 december 2014

Robertson loves julskinka:
timjan- och honungsglaserad skinka
med ugnsrostad potatis och chilimorötter

Det känns inte som december, inte i min värld. Mitt sug efter julens smaker är ännu så länge obefintligt. Tur då att det går att höra så mycket mer med en julskinka än att enbart senapsgriljera den.

Sista råvaran i 2014 års samarbete med vinhuset Robertson i kampanjen Robertson loves Sweden är, som jag tidigare skrivit, julskinka. Jag sökte efter ett sätt att smaksätta och servera skinkan som kändes passande till årstiden utan att för den skull andas alltför mycket julhelg. Jag är ganska tacksam över att ännu inte ha suttit mig igenom något julbord - jag gillar smakerna, men är varje år lika rädd för att i förtid få en överdos.

Att köpa en färdigkokt skinka hade fram till för något år sedan varit fullständigt otänkbart för mig. Det fins emellertid stora fördelar med att kunna planera sin måltid med kortare framförhållning än vad som krävs för att långlaga en rimmad skinka. Min glasering med honung och skinka kombineras med de grymma chilismaksatta morötterna - och ugnsbakad potatis brukar alltid vara lika publikfriande.

Med Robertson Cabernet Sauvignon i glaset har du en decembermåltid som tillfredsställer smaklökarna utan att ta ut julen i förskott.

Timjan- och honungsglaserad skinka med ugnsrostad potatis och chilimorötter (4 portioner)
Färdigkokt skinka är en otroligt praktisk och prisvärd styckningsdetalj. Med hjälp av den kan man snabbt åstadkomma en gedigen måltid. Med min smakrika glasesing, och de enkla men goda tillbehören, blir skinkan en annorlunda upplevelse, l ångt ifrån vanlig julskinka.

en färdigkokt julskinka på ca 1,5 kilo
1 kilo delikatesspotatis
olivolja
flingsalt
4 medelstora morötter
0,5 röd chilifrukt, finhackad
smör

Glasering
0,5 dl äppelcidervinägerv 3 msk honung
1 msk Worcestershiresås
2 msk smör
1 tsk timjan

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp äppelcidervinäger och reducera tills en knapp matsked återstår.
3. Blanda i de övriga ingredienserna, och stud några minuter så att blandningen tjocknar. v Tag därefter kastrullen från plattan.
4. Häll olivolja i en ugnsfast form.
5. Dela potatisarna så att de är jämnstora, och lägg dem i formen.
6. Rör runt potatisarna så att oljan fördelas runtom, och salta därefter.
7. Tillaga i cirka 30 minuter eller tills de känns mjuka.
8. Förbered morötterna genom att skala och dela dem, och lägg dem i en kastrull med vatten.
9. Skär loss svålen och merparten av fettet från skinkan.
10. Skär ett rutmönster i skinkan. Lägg skinkan i en smord, ugnsfast form. Pensla på ett lager av glaseringen.
11. Koka morötterna.
12. Sätt på ugnens grillfunktion mot slutet av potatisarnas tillagning.
13. Ställ in skinkan, och låt den stå i ugnen i cirka 15 minuter tills den får vackert gyllenbrun yta. Tag ut och pensla skinkan med resterande mängd glasering medan den tillagas. Häll lite vatten i botten på formen så bränns inte glaseringen fast, och kan användas som sky, om man så önskar.
14. Slunga de färdigkokta morötterna med en klick smör och finhackad chili.

onsdag 3 december 2014

Linssås bolognese style - på ren trots

I eftermiddags hetsade jag stressad genom lokala ICA, och fann till min frustration att hyllan med butiksmald färs var tom. Vanligtvis innebär det inte något större besvär - man får ta en kölapp i delikatessdisken och be att få färs mald. Just denna eftermiddag hävdade emellertid en ung man i disken att de hade slut på kött, och att jag fick hålla tillgodo med den färdigpackade färsen.

Knappast.

Jag blev ärligt talat tvärsur, och bestämde mig på stående för för att laga vegetarisk lasagne, och att fylla den med en linssås kryddad som en bolognese. Enkelt och självklart, kan tyckas. Resultatet blev över förväntan. Rent fantastiskt gott lyder mitt eget omdöme om detta recept. Den som inte vill använda såsen till att fylla en lasagne kan med fördel servera den till pasta.

Jag kallar såsen linssås boplognese style, givetvis med glimten i ögat. Den är smaksatt med lök, vitlök, rödvin och örter och har en liten finstämd underton av chili. Jag kan inte tänka anat än att det var meningen att jag skulle få lov at tänka om denna torsdagseftermiddag. Det är trots allt inte första gången en motgång i matbutiken resulterar i nya upptäckter.

Linssås bolognese style
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 nypa chiliflakes (efter smak)
olivolja
2 dl rödvin
2 dl små, gröna linser
2 burkar Delizie krossade tomater
1 tsk rörsocker
0,5 tsk havssalt (eller efter smak)
1 Knorr fond du chef grönsaksfond
svartpeppar från kvart
1 msk provencalska örter (frysta, ta mindre mängd om du använder torkade och smaka dig fram)

1. Hetta upp olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta eller tjockbottnad kastrull.
2. Fräs lök och vitlök med chiliföakes tills löken mjuknat.
3. Tillsätt rödvin, linser, krossade tomater, socker, salt, grönsaksfond och svartpeppar.
4. Koka upp, och låt koka på medelvärme i minst 30 minuter, eller tills linserna är mjuka, och såsen reducerat och tjocknat.

Någon sorts Khao Soi

Det har på många sätt varit en märklig och högst stimulerande mathöst. Min mesta inspiration har jag hittat på omvägar; bland annat har jag omtolkat och Smaskensfierat recept från Bon Appètit. Just detta recept från The Kitchn som gav mig och min familj Khao Soi (vilket jag för övrigt fick anpassa och fördubbla för att det skulle räcka åt oss), det fick mig att leta vidare.

Jag är en smula kluven till den matsnobbism jag tycker präglar de som alltför kategoriskt avfärdar lokala variationer och anpassningar. Det är tillräckligt svår eller omöjligt med att försöka återskapa en rätt på en annan breddgrad - du kan aldrig få den att smaka exakt som den gjorde när du åt den på plats. Rätter som anpassas efter sin nya kontext är kanske inte genuina, men de kan faktiskt vara en sorts hyllning till originalet. Så gott man kan - helt enkelt.

Jag har aldrig varit i norra Thailand, jag har inte ätit Khao Soi bågen annanstans än i´hemma hos mig själv. Jag har emellertid läst denna artikel i Saveur, samt denna på Serious Eats och kan därmed konstatera att jag vet egentligen inte vad det är jag lagat.

Jag må vara osäker, men det jag vet är att detta är löjligt gott. Enkla ingredienser, samt frivilliga tillbehör. En rätt som redan efter bara två tillagningar är omåttligt populär hos hela familjen. En rätt att lita på, helt enkelt. Oavsett nivån av autenticitet.

Någon sorts Khao Soi (6 portioner)
1 kg lårkycklingfiléer
smakneutral olja
1 msk röd thailändsk currypasta
2 msk madras curry
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl finhackad schalottenlök (cirka fyra stora)
1 burk Kung Markatta cocosmjölk
2 tsk rörsocker
1 msk fisksås
1 struken sked Maizenamjöl till redning

Tillbehör
1 dl neutrala jordnötter, torrostade
2 salladslökar, tunt skivade
koriander
friterad schalotenlök (se tillagningsbeskrivning nedan)

1. Putsa kycklinglårfiléerna och skär i munsbitar-
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad traktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta.
3. Tillsätt curruypasta, curry, vitlök och schalottenlök. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat.
4. Tillsätt kycklingen och bryn runtom.
5. Häll över cocosmjölken och blanda. Tillsätt fisksås och rörsocker.
6. Låt småkoka under lock på medelvärme i 10 minuter.
7. Red av genom att ta sås ur grytan och vispa samman med maizena. Häll tillbaka i grytan, blanda och låt puttra helt kort tills såsen tjocknat en liten smula.

Friterad schalotenlök - ett fantastiskt tillbehör
4 schalottenlökar
cirka 0,75 dl smakneutral olja (eller en rejäl bottenskyla

1. Skiva schalottenlöken tunt.
2. Hetta upp olja i en kastrull.
3. Blanda i schalottenlöken, rör om flitigt och tillaga på högsta värme tills löken blivit krispig och gyllenbrun.
4. Plocka upp schalottenlöken ur kastrullen och låt den rinna av på hushållspapper.

tisdag 2 december 2014

Robertson loves julskinka

Jag kan knappt begripa att det redan är december. December, och dags för sista råvaran i 2014 års samarbete med vinhuset Robertson i kampanjen Robertson loves Sweden. Månadens råvara är, kanske föga förvånande, skinka.

Jag är väldigt förtjust i julskinka, och är vad gäller denna ganska så konservativ. DÅ är det extra roligt att utmana sig själv och hitta alternativa tillagningssätt och smaksättare.

Jag är väldigt nöjd med mitt eget recept, vilket kommer dyka upp i slutet av veckan. Frågan är nu - hur lagar och äter du helst julskinka? Tveka inte att delta i årets sista Robertson-tävling på Instagram, men chansen att vinna en KitchenAid mixer med fina tillbehör. Ta en bild på din maträtt, och tagga den på Instagram med #robertson och #julskinka.

Det vore väl inte fel med en julklapp till dig själv? Fullständiga tävlingsregler hittar du här.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...