Det har varit en intensiv dag, med såväl hemresa från Göteborg som en eftermiddag med Luciafirande på dagis. Tag därtill hemkomst, med uppackning och middag, och kvällens blogginlägg blir av förklarliga skäl inte så långt som jag skulle vilja.Jag har tidigare skrivit helt kort om min morbror
R, som gick bort tidigare i höstas. Av honom har jag har fått ärva både gamla kokböcker och gamla mattidningar.
Låt mig bara skriva som så, att jag har
en hel hög med fantastiska julnummer av Allt om Mat från 70-talet.Jag pendlar mellan förtjusning och fasa, när jag läser recepten och artiklarna i dem - och tittar på bilderna. Dessa tidningar kommer jag definitivt vara tvungen att dela med mig av till er som läser här.
Jag börjar i all hast redan i kväll, med ett recept på julgodis från
Allt om Mat's julnummer 1974 - för övrigt mitt födelseår.
Detta recept kommer från
Hålegården i Svenstorp i Västra Karup. Därifrån kom maten i den stora artikeln om julmat i denna tidning. Om dessa
Nötchokladrutor (vilket för övrigt låter mer som en kaka, än som godis) står följande att läsa:
"Detta lär vara Mamie Eisenhowers älsklingsrecept. Det är det enda julgodis som bjuds på Hålegården"Jaha. Då vet vi det. Vem är förresten Mamie Eisenhower? Månne en presidentfru? Jag får googla...
Receptet har uppdaterats till 2000-tal genonm att jag använder mig av råsocker och 70% mörk choklad i stället för det lakoniska
blockchoklad som står i receptet. Inte ens ljus eller mörk sådan, utan enbart
blockchoklad. Jag rörde också ned två teskedar siktat vaniljsocker i den färdiga kolasmeten. Detta tillför, enligt mitt tycke, inte enbart god smak utan även en trevligare konsistens.
Den rikliga mängden hasselnötter borgar för att detta recept tilltalar nötälskare, såsom jag själv. De hackade nötterna slängde jag som hastigast i en het gjutjärnspanna. Jag ville inte rosta dem i egentlig mening, utan bara hetta upp dem tills dess att den goda aromen av varma hasselnötter började kännas.

Allt för den goda smakens skull.
Vad som i ärlighetens namn först kändes mycket som
en kul grej visade sig resultera i ett fantastiskt gott julgodis.
Ett mellanting mellan fyllig chokladkola och chokladfudge, fullspäckad med hasselnötter. Det här är en blivande familjefavorit - helt klart.
Nötchokladrutor
100 gram smör
250 gram råsocker
0,5 krm salt
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl sirap (jag valde ljus)
125 gram 70% mörk choklad (jag valde Odenses)
3 dl hasselnötter (omkring 180 gram), hackade
2 tsk Dansucker vaniljsocker
Smält smöret i grädden. Tillsätt sirap, socker och salt. Blanda och koka upp. Lägg i chokladen, och låt den smälta ned under omrörning.
Koka i 30-40 minuter, tills konsistensen blivit tjockare och segare, och smeten klarar ett vattenbad. Sikta då ned vaniljsockret under omrörning.
Rör sedan ned de hackade hasselnötterna; naturella, eller lätt upphettade. Häll massan i en form som du smort eller klätt med bakplåtspapper.
Låt den stelna, och skär den därefter i rutor.