Då: Jag blev vegetarian när jag var femton. Mina skäl att välja bort kött, fågel och fisk ur min kost var de sämsta tänkbara. Det var ett beslut som togs av mitt förvirrade tonårsjag, för att det var mer politiskt korrekt att vara vegetarian i de kretsar jag umgicks i.
Någonstans trodde jag nog också att vegetarisk mat var nyttigare, och skulle få mig att gå ned i vikt. Det var viktigt för mig; då. Föga anade jag att just vegetarisk kost, med högt innehåll av kolhydrater, var det sämsta jag kunde utsätta mig själv för. Min konstitution är sådan, att jag på grund av en hormonell obalans som kallas PCOS oerhört lätt blir beroende av kolhydrater. Det är som att sätta en snöboll i rullning nedför en brant. Det spårar ur; med besked. En ond cirkel av omåttlig hunger, ett sug efter kolhydrater som aldrig tar slut och som aldrig blir tillfredsställt.
Jag tvekar inte när jag skriver att mitt beslut att avstå från animaliskt protein var ett av de absolut sämsta besluten jag någonsin tagit.
Finns det då inget positivt med att jag under fem års tid var vegetarian? Jo, självklart. Jag började på alvar
laga mat. Jag har föräldrar som med jämnmod accepterade mitt beslut att lägga om kosten, under förutsättning att jag lagade min mat själv. Att jag verkligen lagade
mat. Någonstans i detta upplägg gömde sig rimligen förhoppningen att jag skulle tycka att det hela var så besvärligt, att jag av den anledningen skulle ge upp min fixa idé. Så var inte fallet.
Efter många misslyckade bönkok, halvt oätliga auberginegratänger och stabbiga lasagner, lyckades jag grundlägga en hyfsat god kunskap i vegetarisk matlagning. Vid tjugo års ålder gav jag upp idén, och gick tillbaka till att med glädje äta både kött, fisk och fågel. Inte minst njöt jag av bacon, leverpastej och blodpudding, som jag i hemlighet saknat något oerhört.
Nu: Mitt förflutna som vegetarian har exponerat mig för en hel del erbarmlig mat. Jag har blivit bjuden på förfärliga vegetariska rätter, av människor som verkligen inte kunde laga mat. Det utbud som fanns att tillgå på restauranger eller snabbmatsställen begränsades ofta till smaklösa vegoburgare, eller i bästa fall falaffel.
Även fast det vegetariska köket hade utvecklats en hel del då jag i slutet av åttiotalet blev vegetarian, så fanns det fortfarande alltför många avarter på trista gryttor och märkliga biffar. Då hade jag nog ändå tur, för om jag tittar i äldre vegetariska kokbäker, så framstår många rätter som rent ut sagt motbjudande.
Jag fick en flashback i fredags, då jag åt lunch ute med jobbet. Vi besökte den hyfsat välkända restaurangen
Hermans, belägen på Södermalm, med en betagande utsikt mot Djurgården och bort över Skeppsbron och Gamla Stan. För min del får jag nog säga at utsikten var största behållningen med måltiden. Jag fick en riktigt obehaglig
flashback. Det var för mycket stabbiga kolhydrater för min smak. För mycket stabbiga lasagne, som i mina hemska matminnen från ungdomen. För mycket böngryta med delvis oidentifierbart innehåll. Spiken i kistan var en
vegetarisk taco-gratäng. Att jag inte dog.
I synnerhet blev jag mycket besviken på bröden, vars utseenden lovade med än vad de höll. På ytan såg de fina ut, men inuti var det samma fuktiga, lite lätt kompakta jästbröd som man kan baka i vilket hemmakök som helst. Förlåt,
Hermans, men jag tillhör helt klart inte målgruppen.
Vart vill jag komma med denna drapa? Mitt syfte med denna anekdot är att förklara att jag har otroligt höga krav på hur vegetarisk mat ska smaka. Jag är allergisk mot mosiga grytor, där allt smakar samma och där det knappt går att urskilja innehållet. Jag vill ha smaker som är klart definierade; inte att allt kokats samman till ett mölj. Man kan inte behandla grönsaker så som man kan behandla långkok med kött.
Jag har dessutom i alla år haft en uttalad
nolltolerans mot soja- och quornprodukter. Varför äta
atrapper? Om du är vegetarian, varför vill du då äta fusk-korv och fusk-köttfärs, eller fusk-bacon? Och quorn, denna hårt processade, fabrikstillverkade substitut till animaliskt protein. Hur man någon med känsla för kvalitet på råvaror och med omsorg om att inte äta hel- och halvfabrikat tycka att det är vettigt?
Jag ska inte utveckla några resonemang om alla de som kallar sig vegetarianer, men som i själva verket äter fisk, ja, ibland till och med fågel. Kan jag bara få be er om en sak? Hitta ett bättre namn för vad ni är; ett förtydligande, kanske något i stil med
"jag äter inte rött kött och fågel".
Ta det som ett tips, i all välmening.
Låt oss kalla saker vid deras rätta namn.
Vi åt faktiskt vegetariskt till middag i kväll. Lakto-vegetariskt, närmare bestämt. Tro det eller ej, men vi åt lasagne. Jag kokade först en av våra enkla tomatsåser. Medan den puttrade, vispade jag ihop en ost-stinn bèchamel, och tärnade schalottenlök, vitlök, champinjoner och squash. Dessa fräste jag sedan varsamt och länge i en blandning av olivolja och smör. Slutligen varvade jag dessa tre med lasagneplattor, strödde ost över, och gräddade tills ytan var puttrande gyllenbrun av smält ost.
Det smakade alldeles utmärkt. Till och med barnen åt, den äldste visserligen utan större entusiasm, men ändock; han åt.
De flesta av våra middagar på
meatless Monday kommer bestå av spagetti och tomatsås; för att det är gott, helt enkelt något av det godaste jag vet. Just i kväll var det trevligt med
lite omväxling.
Lasagne med tomatsås,
champinjoner och squasholivolja

2 burkar Mutti krossade tomater
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl vitt vin
salt svartpeppar och råsocker
Häll olivolja i en kastrull. Hetta upp , och fräs vitlöken helt kort, innan du häller i vitvinet och tomatkonserverna. Koka upp, och låt puttra i åtminstone 20 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och råsocker.
smör och olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackad
250 gram champinjoner, finhackade
250 gram squash, finhackad
salt och svartpeppar
Finhacka, schalottenlöken, vitlöken, champinjonerna och squashen. Hetta upp olivolja och smör i en gjutjärnsstekpanna, Fräs lök och vitlök försiktigt, tillsätt sedan champinjonerna, och låt dem fräsa med, så att de släpper sin vätska och den edlvis kokar in. illsätt därefter squashen, och låt även den fräsa ur sin vätska.Stäng av plattan, lägg på ett lock, och låt alltsamman mjukna på eftervärmen i fem-tio minuter.

3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl gammaldags mjölk
2 dl riven, mellanlagrad ost
salt, vitpeppar och muskot
1 dl riven, mellanlagrad ost
cirka 14 lasagneplattor
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet tillsammans med en deciliter mjölk, och blanda samman väl. Vispa sedan ned resterande mjölk. Koka upp under omrörning, och låt sedan småkoka på låg värme någon minut. Blanda ned osten, så att den smälter i såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
Smörj en ugnsfast form. Börja med ett tunnt lager bèchamel, lägg sedan på plattor, tomatsås, grönsaksfräs och med bèchamel. Varva tills fyllningen är slut, och avsluta med ett lager plattor, bèchamel och slutligen den rivna osten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.