Sidor

söndag 11 december 2011


Ischoklad på mjölkchoklad,
med rosépeppar och flingsalt

Man kan nog lugnt säga att 2011 är året då ischokladen gjort sitt återtåg in i mitt liv. Ja, inte bara återtåg, utan närapå segertåg, med tanke på hur förtjust jag blivit i de sorter jag hittills prövat. Det började med ischoklad på mörk choklad med chili och kardemumma, och fortsatte med ischoklad på vit choklad med anis och pistagenötter. Idag vill jag presentera en ischoklad på mjölkchoklad, smaksatt med rosépeppar, och garnerad med finstött rosépeppar och flingsalt.

Min inspiration ska jag inte undanhålla er. Det finns en rosépepparpralin på Chokladfabriken, som jag i många år njutit av. Denna ischoklad är så klart bara en blek kopia av en fin handgjord pralin, men i all enkelhet är den faktiskt en riktig fullträff. Det är något motsägelsefullt med rosépeppar. Denna omoderna krydda, som kan vara så fantastiskt god i lagom mängd, men som alltför lätt kan bli otroligt påträngande och plågsamt intensiv. Jag hade tur, för min smaksättning av chokladen blev väl avvägd. Det fungerade därför att dekorera med ytterligare lite rosépeppar, samt en gnutta flingsalt.

Just flingsalt får väl närmast beskrivas som ett genomgående tema bland mina skapelser denna advent? Det är inte så konstigt, då en nypa salt ofta är den detalj som fulländar smaken på många sötsaker. Så också i detta fall.


Ischoklad med rosépeppar och flingsalt (cirka 40 stycken)

200 gram mjölkchoklad
75 gram smör
1 tsk rosépepparkorn, finstötta

1 tsk rosépepparkorn stötta i mortel med 0,5 tsk flingsalt

1. Smält smöret tillsammans med finstött rosépeppar.
2. Bryt chokladen i bitar, och rör ned den i smöret så att den smälter, och alltsammam blandas väl.
3. Fördela i aluminiumformar, gärna med hjälp av ett matskedsmått.
4. Låt ischokladen stelna en aning, så att utan inte är alltför blöt. Fördela med hjälp av teskedar en liten gnutta finstött rosépeppar och flingsalt på toppen av varje ischokladform.
5. Förvara ischokladen i en lufttät burk i kylskåpet.

I dag för ett år sedan, den elfte december 2010, bloggade jag om två sorters fikonkompott, en med cognacsglögg och kanel, och en med stjärnanis. Lika goda båda två, och perfekta till julens ostar, och inte minst som presenter i juletid. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från elfte december 2009 och 2008.

5 kommentarer:

 1. Yum... Jag är helt besatt av att göra julgodis just nu, men har lite blandade känslor inför just ischoklad. Det här verkar ju lite spännande...

  SvaraRadera
 2. Ischoklad är toppen, man gör det bara alltför sällan!

  SvaraRadera
 3. Sara: Ischoklad är toppen, har jag insett, om man gör den med smör i stället för med cocosfett. det går faktiskt också alldeles utmärkt att göra tryffelsmet och hälla ned i ischokladformar, om man känner sig lite lat, och inte orkar rulla tryffflar!

  Fröken Dill: Ja, 2011 var året jag insåg att ischoklad faktiskt kan vara helt ok - om man slipper cocosfettet!

  SvaraRadera
 4. Hittade din fina blogg idag! Perfekt när jag ska dra igång med jul förberedelserna i helgen!

  Ha en skön kväll! / Madde

  SvaraRadera
 5. Rosépeppar spännande. Får jag lägga påminnet till kommande jul... Fast det är ju ett bra tag kvar. :)

  SvaraRadera