måndag 6 april 2015

Påsk i efterskott, del 1:
smørrebrød med sallad på kallrökt lax

Det blev inte några nya recept inför påsk i år, eller ens tips på tidigare års kreationer. Detta recept på sallad på kallrökt lax fungerar emellertid lika bra till Valborg, Pingst, eller varför inte till midsommar? Eller kanske serverad på snittar på någon av vårens alla tilldragelser i forma av födelsedagar och studentmottagningar?

Under många år har vi ätit smørrebrød till lunch på påskafton. Det känns närmast som en tradition; en mycket trevlig sådan, om jag får skriva det själv. Jag är lika barnsligt förtjust i smørrebrød som jag är i snittar, och ofta har vi upprepat samma goda pålägg år efter år. Det är inte för inte som det finns en etikett vid namn smørrebrød här på Smaskens. Om ni följer denna länk hittar ni inte bara årets utan även alla tidigare recept.

Det fina med smørrebrød är, i mitt tycke, att de kan varieras i oändlighet. En dansk skulle kanske rynka på näsan åt mina ansträngningar, men vissa år har en vällagrad ost och en skiva fin, rökt skinka kunnat pryda rågbrödet. Vi serverar alltid på tallrik - jag tycker det blir festligare så, och det ser så vackert med dekorerade tallrikar när gäster och familj ska sätta sig till bords.

I år fick jag äntligen fingrarna ur att pröva att göra egen äggsallad. Den blev mycket lyckad, ock jag ska blogga receptet så snart jag skrivit klart detta inlägg. Ni ser den högst upp till höger på bilden. Räksmörgåsen, den talar ju för sig själv, och behöver ingen introduktion.

Det som förenar samtliga smørrebrød är inslaget av hemsmiskad majonnärs. Det fins inget alternativ i min värld, och sedan den sommardag får många år sedan då jag för första gången prövad att mixa majonnäs med helt ägg, så har jag aldrig använt någon annan metod. Det något burdusa uttrycket idiotsäkert är en ren underdrift i sammanhanget.

Det fantastisk är, att ju mer olja man tillsätter - i rimlig mängd, givetvis - desto fastare blir majonnäsen. Jag har för mig att jag läst någonstans att en normalstor äggula har förmågan att kunna binda så mycket som åtta deciliter olja. Det har jag dock aldrig provat. Däremot drar jag mig inte för att fortsätta tillsätta olja tills majonnäsen är stinn och dallrande fast. Så fast, att man kan ta en matsked och vända upp och ned, utan att den faller av skeden.

Slutligen ska jag erkänna att jag från början tänkt mig att göra laxrillettes, en ständigt återkommande favorit i vårt kök. När jag tog fram paketet med lax ut kylskåpet i lördags upptäckte jag att jag av misstag köpt kallrökt lax i stället för varmrökt. Inget att hänga läpp över - det fick bli en ny variant, och tro mig, den blev otroligt god.

Det kändes riktigt roligt med denna oavsiktliga omväxling. Som vi alla vet är det ju stor skillnad är på varmrökt och kallrökt lax, både med avseende på smak och konsistens, och det här blev verkligen något helt nytt.

Smørrebrød med sallad på kallrökt lax (6 portioner)
225 g kallrökt lax
2 msk smetana
2 msk majonnäs
1 msk finhackad schalottenlök
3 msk dill, finhackad
3 msk gräslök, finhackad + 1 msk till dekoration
citronsaft efter smak
svartpeppar, flingsalt

6 skivor dansk rågbröd, gärna kantskurna
normalsaltat smör

1. Börja med att finhacka laxen. Spara knappt tre matskedar för garnering.
2. Blanda smetana, majonnäs, dill och gräslök i en skål.
3. Rör ned laxen.
4. Smaka av med svartpeppar, salt och citronsaft. 5. Smöra de kantskurna rågbrödsskivorna, och fördela laxsalladen jämnt och snyggt på dem.
6. Dekorera med finhackad lax och finhackad gräslök.

Till våra goda smørrebrød drack vi detta fina påsköl från Gotlands Bryggeri. Vi gillar dem skarpt! de har hittills aldrig gjort oss besvikna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...