måndag 19 maj 2014

Hallontiramisú - en födelsedagsgåva från äldste sonen

Jag fyllde (som jag nämnt) 40 år i lördags. Solen sken, blomsterbud levererade vackra buketer och jag överaskades av fantastiska presenter.

Självklart åts och dracks det också goda saker. Äldste sonen ville laga en efterrätt åt mig som födelsedagspresent, vilket givetvis applåderades och emottogs som den fantastiskt goda idé det var. Han valde att göra en hallontiramisú, delvis inspirerad av en liknande han lagat på en av de otaliga matlagningskurser han deltagit det senaste året. Jag rördes djupt i mitt modershjärta av hans ansträngning.

Faktum är att denna mycket ortodoxa tiramisú var en av de godaste jag ätit. Med en fin balans mellan sötma och syrlighet; precis lagom mycket kaffe och amaretto samt en perfekt konsistens blev den en mycket uppskattad avsluting på en oerhört god födelsedagsmiddag.

Sonens hallontiramisú
Av hänsyn till barnen tog vi bara en symbolisk matsked amaretto. Om ni enbart är vuxna som ska äta kan ni hälla i lite mer.

2 ägg
2 msk florsocker
0,5 msk vaniljsocker
2,5 dl hallon
2 msk halonsylt
250 gram mascarpone
rivet skal av i citron
0,75 dl starkt brygkaffe
1 msk amaretto (eller någon droppe bittermandelessens)
10 savoiardikex

2 dl hallon, björnbär och blåbär till serveringen (citronmeliss eller myntablad)

1. Separera äggulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum.
2. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker.
3. Blanda hallon och hallonsylt.
4. Tag knappt 1 dl av hallonblandningen, och rör ned i mascarponen tilsammans med citronskalet.
5. Bred resterande mängd hallon i botten av en liten form. (Cirka 15 gånger 20 centimeter.)

Häll kaffet och amaretton i en grund skål, och doppa hastigt savoardikexen - de får inte bli för blöta.
6. Lägg kexen på hallonblandningen i formen, och bred därefter försiktigt på mascarponen.
7. Ställ i kylskåp i åtminstone två timmar innan serveringen.
8. Servera med bär och garnera eventuellt med myntablad eller citronmeliss.

lördag 17 maj 2014

Nu blir det personligt - jag fyller 40 idag

Flat iron, hängmörat, från en gräsbetande gammal kossa. Det blir huvudrätten idag, då jag firar min fyrtioårsdag med min familj.

Fest - det har jag om en vecka. 


Få saker gör mig så glad som vackra blommor, och båda dessa buketter levererades under eftermiddagen.

Den första från fantastiskt fina vänner som jag träffar alldeles för sällan.



Den andra, den kom från mina fina föräldrar, som jag träffar nästa helg.



Sommarvärme under markisens skugga, med prosecco i glaset. Vad mer kan man önska sig?



En Londonresa i oktober, med boende på fantastiska St. Pancas Renaissance Hotel? Det var mer än jag någonsin föreställt mig som fyrtioårspresent. 

Att resan dessutom sammanfaller med London Restaurant Festival - det måste väl nästan vara ödet som styrt?


Trevlig helg, önskar jag er alla!

tisdag 6 maj 2014

Robertson loves löjrom -
smørrebrød med löjrom, sallad på rökt lax,
potatis och svenska örter

Maj månad råvara i samarbete Robertson loves Sweden är löjrom. Löjrom är något av det bästa jag vet, och det gjorde att uppgiften att skapa ett recept till en början kändes aningen svår. Det finns egentligen ingen anledning att krångla till det hela. Löjrom talar för sig själv. Samtidigt kände jag en ambition att i varje fall göra något som var nytt för mig; något som aldrig förut tillagats i mitt kök.

En vämatat smörgås kan vara en fullständig måltid, det vet vi alla, och jag är oerhört svag för smørrebrød. Valet föll därför på ett smørrebrød där löjromen spelar huvudrollen, om än flankerad av goda birollsinehavare. Jag gjorde en matig salladsröra av kall, kokt potatis, kallrökt lax och smetana, som fick smak av citronskal, dill och gräslök. Denna röra fick toppa dansk rågbröd, och kröntes slutligen av generösa klickar löjrom. Lite dill och gräslök på toppen förhöjde utsendet och bidrog med än mer god smak.

Hur passar då Robertson chardonnay till smørrebrød, som annars kanske mest förknippas med öl? Alldeles utmärkt, tackar som frågar. Fruktigheten i vinet fungerade verkligen fint mot den kallrökta laxen och inte minst löjrommen.

Receptet räcker till en lättare måltid för fyra personer, som en ordentligt mäktig måltid för två - eller varför inte skära rågbröd i än mindre bitar, toppa med salladen och löjromen, och servera som snittar till ett glas kallt, vitt vin? Det tänker jag definitivt själv pröva, vid lämpligt tillfälle.

Löjromsmørrebrød med sallad på rökt lax, potatis och svenska örter (4 portioner)
50 gram svensk löjrom
2 dl smetana
1 tsk finrivet citronskal
citronsaft efter smak
2 msk finhackad, färsk dill
2 msk finhackad, färsk gräslökv 4 mjöliga, medelstora kokta potatisar, kalla
200 gram kallrökt lax, fint tärnad
flingsalt
svartpeppar

12 skivor danskt rågbröd dill och gräslök till garnering 1. Blanda smetana, citronskal, dill och gräslök.
2. Mosa de kalla potatisarna, och rör därefter ned dem, lite i taget. Eventuellt behövs inte all potatis om röran känn fast.
3. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft efter smak.
4. Fördela lax, och potatisröran på rågbrödskivorna (eventuellt kantskurna; en smaksak) på tallrikar.
5. Lägg tre smørrebrød på varje persons tallrik, eller lägg samtliga på ett serveringsfat.
6. Fördela generösa klickar av löjrom på varje smørrebrød, och garnrea med små dillvipor och finhackad gräslök.
7. Servera genast.



Maj månads vinst är en KitchenAid köksmaskin. Varför inte ta chansen att vinna den genom att dela med dig av ett läckert recept med löjrom? För att delta i maj månads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med löjrom. Sedan taggar du den med #robertsonloves och #löjrom. Varje månad drar Robertson en ny vinnare. Regler hittar du här på hemsidan.

söndag 4 maj 2014

Inför måndagen - överraskande läcker
soppa på broccoli och grönkål

Jag lagade denna soppa i månadsskifte mars-april; en kväll då jag plötsligt insåg att jag inte hade någon lunch planerad inför nästkommande dag. Klockan var för mycket för att jag ens skulle orka tänka tanken att åka och handla. Det fick, som så många gånger förr, bli en soppa baserad på vad som råkade finnas hemma.

Tur var väl det, för denna oansenliga, helt vegetariska soppa är beviset för att man med några få, enkla ingredienser kan åstadkomma något vansinnigt gott. Enda kruxet är nog att du måste gilla broccoli och grönkål - men, vem gör inte det?

Nu för tiden har jag nästan chiliflakes i allt. Det är verkligen inte så att det alltid är fråga om några större mängder. Jag är inte ute efter någon egentlig chilihetta; snarare vill jag ha en liten underton av chili - en mullrande bordunstämma av värme.

När jag serverat mig själv soppan som jobblunch, har jag kompletterat den med nymald svartpeppar och generöst med finriven parmesanost. Slutligen har jag ringlat över fruktig olivolja. Det skulle kunna fungera lika bra med pecorino, ja, jag tror säkert att mozzarella bruten i mindre bitar bitar skulle fungera med soppan.

Detta var en soppa jag njöt av vid många jobbluncher. Jag var nästan lite ledsen när den tog slut. Den fungerar även som vårmat, trots att säsongen för soppa kanske för vissa tar slut när vinter går över i vår. Just efter denna småkyliga helg känns den återigen helt rätt.

Soppa på broccoli och grönkål (6 lunchportioner)

1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,25 tsk chili flakes
olivolja
0,5 dl vitt vin
8-10 deciliter kraftfull grönsaksbuljong
500 gram broccoli, tinad
400 gram grönkål, tinad
salt och nymald svartpeppar

parmesan, nymald svartpeppar och fruktig olivolja till serveringen

1. Heta upp olivolja i botten av en rymlig kastrull.
2. Fräs gul lök vitlok och chili flakes mjuka i oljan, utan att de tar färg.
3. Häll över broccoli och grönkål, och blanda runt grönsakerna.
4. Häll över vitt vin och cirka åtta deciliter kraftfull grönsaksbuljong.
5. Koka up soppan, och låt den koka på medelvärme i cirka 20 minuter, eller tills broccolin mjuknat.
6. Stöt i kastrullen med en potatisstöd, så att broccolibuketterna mosas en smula, och blir mer finfördelade.
7. Smaka av soppan med salt och nymald svartpeppar. Servera med parmesan, nymald svartpeppar och fruktig olivolja.

lördag 3 maj 2014

Robertson loves löjrom



Nu är det maj månad, vår - även om våren inte direkt känns i temperaturen utomhus. Maj månads råvara i Robertson loves Sweden-kampanjen är löjrom.

För att delta i maj månads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med löjrom. Sedan taggar du den med #robertsonloves och #löjrom. Varje månad drar Robertson en ny vinnare. Regler hittar du här på hemsidan.

Maj månads vinst är en KitchenAid köksmaskin. Varför inte ta chansen att vinna den genom att dela med dig av ett läckert recept med löjrom?





fredag 2 maj 2014

En hummerpasta utav guds nåde

Denna rätt kvalar lätt in på vår egen lista över årets godaste pasta. Det är ganska många veckor sedan min man slängde ihop rätten med inspiration från diverse olika recept han scannade på nätet, och jag borde bloggat om den för längesedan.

(Som alltid, nu för tiden.)

Här har ni den emellertid. Lika aktuell nu som när den lagades; ja, kanske till och med lite mer aktuell nu? Fryst hummer finns ju ofta att tillgå till bra pris i mataffären, och någonstans känner jag själv att denna typ av pasta passar aningen bättre framåt vårkanten än mitt i vintern.

Receptet räcker till fyra generösa varmrätter, eller varför inte som en läcker primi piatti, om man känner för att köra italienskt hela menyn igenom?

Linguine med hummer, tomat, sherry och chili
(fyra varmrättsportioner, eller sex förrättsportioner

2 msk olivolja
2 humrar
2 tsk chili flakes
2 tsk oregano, torkad
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 dl torr sherry
1 burk hela plommontomater
2 dl fiskbuljong
1 dl bladpersilja, hackad
0,5 tsk strösocker
salt

500 gram linguine

1. Klyv humrarna, och ta ut köttet ur dem.
2. Dela hummerstjärtarna i fyra delar.
3. Behåll skalet på klorna, men men klyv dem.
4. Koka upp pastavatten och salta det.
5. Hetta upp olivolja i en traktörpanna.
6. Strö ned oregano, chiliflakes och vitlök. Stek försiktigt, men låt inte vitlöken ta färg.
7. Lägg i tomatpuré, och stek på i cirka två minuter.
8. Häll i pastan i pastavattnet.
9. Häll i sherry i trsktörpannan, och låt reducera till häften.
10. Blanda i tomatkonserven, och hacka sönder tomaterna.
11. Låt alltsamman koka ihop, och häll sedan i buljongen och sockret.
12. Koka i ytterligare fem minuter. Passa noga på pastan, så den inte blir överkokt.
13. Lägg ned klorna i tomatsåsen, och rör runt.
14. Häll vattnet av pastan. 15. Tag traktörpannan från plattan, och vänd ned resterande mängd hummerkött i tomatsåsen.
16. Blanda den heta, nykokta pastan med tomatsåsen, och rör om.
17. Häll över i stor skål och servera med ett kallt, torrt vin.

torsdag 1 maj 2014

Vinnaren i "Robertson loves sill"

Det är första maj idag, och med maj månad fortsätter mitt samarbete med vinhuset Robertson och med en ny svensk råvara. Innan dess är det dags att presentera vem som vann Instagram-tävlingen, och därmed blir den lyckliga ägaren till en stavmixer med tillbehör från KitchenAid.

April månads ingrediens var som ni kanske minns sill, och den råvaran tolkade jag själv i detta tidigare publicerade recept.

Vinnaren i "Robertson loves sil" heter Anneli Pettersson(på Instagram @trollet 371). Stort grattis till dig!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...