onsdag 16 april 2014

Smaskens bästa påskfavoriter
- i repris

I år firar vi påsk i Göteborg, och vi firar i synnerhet min pappas 75-årsdag, i efterskott just på påskafton. Menyn kommer därför av förklarliga skäl vara anpassad därefter; en blandning av påsk- och vårrätter. Då jag dessutom arbetat hela påsklovsveckan, måste jag erkänna att tankarna på påskmat och påskpynt varit sparsamma.

Jag hänvisar i stället med nöje till tidigare års påskmat. Många goda recept har sett dagens ljus just i samband med denna högtid. Inte minst mina grymma påskens fläskfärsbullar förtjänar att lyftas fram lite särskilt.

Om ni vill ha tips på rätter till påskbuffé, då hittar ni dem i detta inlägg.

Så kommer turen slutligen till påskens sötsaker. Om ni i likhet med mig hellre njuter av en god dessert än sitter och gräver i ett påskägg med lösgodis, ja, då hittar ni flera fina förslag i detta inlägg.

Och vill man hitta lite allt möjligt som av mig givits etiketten Påsk, då klickar man sig vidare här. Jag önskar er alla en glad och solig långhelg!

måndag 14 april 2014

Robertson loves sill -
Parmesanpanerade sillfiléer med
tomat-, kapris- och chilisalsa

April månads råvara i Robertson loves Sweden är, som jag tidigare nämnt, sill. Vin och sill, kan det verkligen fungera? Jag kan bara tala för mitt eget recept, och det fungerade alldeles väldigt bra.

Jag tänkte mig, så snart jag fått veta råvaran, bortom de för mig sedvanliga sätten att tillaga sill. Jag ville ha andra smaker än de klassiska. Att parmesanpanera är enklare än man kan föreställa sig, och resultatet blir verkligen läckert.

Den lilla salladen på tomat, kapris och röd chili toppas med flingsalt och pepprig olivolja, och detta tillbehör kompletterar verkligen fisken. Robertson Chardonnays fruktiga smak gifter sig slutligen fint med sältan och syran i maten. Har ni inte stekt sill på liknande sätt tidigare, så pröva absolut min idé. Den gjorde till och mig positivt överraskad.

Parmesanpanerade sillfiléer med tomat-, kapris- och chilisalsa (4 portioner)

600 gram sillfiléer
1 dl vetemjöl
2 dl parmesanost, finriven
1,5 dl ströbröd (gärna hemmagjort)
3 ägg
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar från kvarn

olivolja att steka i

<7p> Salsa
500 gram körsbärstomater, finhackade
5 msk kapris
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
flingsalt
olivolja

(eventuellt surdegsbröd och olivolja till serveringen)

1. Börja med att förbereda ingredienserna till salsan. De bör inte blandas sammanförrän strax innan den ska serveras, annars kan den lät upplevas som blöt och mosig.
2. Knäck äggen i en vid skål, och vispa dem lätt.
3. Blanda parmesan och ströbröd i en annan vid skål. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
4. Lägg sillfiléerna i en plastpåse, och häll i vetemjölet. Knyt till påsen och knåda försiktigt runt sillfiléerna i den, så att mjölet fördelas jämnt.
5. Tag upp sillfiléerna ur påsen, och skaka av eventuellt överflödigt mjöl.
6. Hetta upp olivolja i en teflonpanna.
7. Doppa två sillfiléer i taget i vispat ägg, och därefter i parmesanblandningen.
8. Lägg de panerade sillfiléerna i stekpannan när oljan blivit het. Sänk temperaturen, och stek cirka två minuter på varje sida, eller tills sillfiléernas panering blivit gyllenbrun.
9. Varmhåll de stekta sillfiléerna genom att täcka över dem med ett lager hushållspapper (som absorberar fukt) och alufolie, medan samtliga steks.
10. Blanda slutligen samman ingredienserna till salsan. Servera på individuella tallrikar. Lättrostat surdegsbröd och en smakrik olivolja är gott som tillbehör.

April månads råvara i kampanjen Robertson loves Sweden är - som ni vid det här laget förstår - sill. Missa inte möjligheten att tävla och vinna en stavmixer med tillbehör från Kitchen Aid.

För att delta i aprilmånads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med månadens råvara och taggar den med #robertsonloves #sill och #vasterbottensost.

onsdag 2 april 2014

Robertson loves sill

April månads råvara i kampanjen Robertson loves Sweden är sill. Missa inte möjligheten att tävla och vinna en stavmixer med tillbehör från Kitchen Aid.

För att delta i april månads tävling tar du helt enkelt en Instagrambild på en maträtt med månadens råvara och taggar den med #robertsonloves #sill och #vasterbottensost.

tisdag 1 april 2014

Korvfestivalen och barnens korvskola -
en rapport i bilder

Min sons korvar från "Barnens egen matskolas" korvskola i samarbete med Printz.

Korvfestivalen var en genuint trevlig upplevelse. Runt 6000 besökare kom till Globenannexet,där festivalen gick av stapeln; sprängfull av goda smaker och korvar av strålande kvalitet.

Jag och min son var med och röstade fram våra favoriter far och son Sandström, som tillverkar en fantastisk korv åt Svenska Matkompaniet - en korv som vann pris som Årets Utställarkorv. Korven, en rödvinskorv med lagerblad, vitlök och örter, tillverkad på gotländsk nötkött och svensk gårdsgris, var dessutom tillverkad på ekologiskt kött. Den är skapad av Ewa von Wowern, och den föll oss verkligen på läppen.

Bilden är från Scans Instagramkonto

Scan kommer med nya korvar som visar att även en ofta orättvist bespottad charkjätte kan producera färska korvar med riktigt fina smaker. De finns inte i handeln ännu (eller i varje fall inte ens på hemsidan) Edit 140402: Korvarna kommer i handeln vecka 15, men jag och sonen blev löjligt förtjusta i korven som kryddats med anchochili och svartpeppar.

Bilden publiceras givetvis med min sons tillstånd.

Sonen, ja. Han var med i Barnens Korvskola som anordnades vid upprepade tillfällen under de två dagarna då Korvfestivalen gick av stapeln. Den var ett samarbete mellan Barnens egen Matskola och Prinzt.

Min son blev inte den lycklige vinnaren av Barnens korvskola, men hans skapade en mycket god korv (de provstekte lite av smeten) kryddad med fänkål, vitlök, svartpeppar och rökt paprika - och jag ser fram emot att äta den till middag här framöver.

Nu måste jag bara själv få fingrarna ur och sätta igång med att göra egen korv. Om inte annat har jag ju en strålande assistent i form av sonen.

Vinnaren i "Robertson loves Västerbottenost"

Ni minns kanske att jag skrivit om mitt samarbete med vinhuset Robertson? I mars månad var råvaran Västerbottensost, och jag själv gjorde en grym mac'n'cheese.

I tävlingen på Instagram har korats en vinnare, vars bild ni ser högst upp i inlägget. Vinnaren är Jonna Tetzlaff (@jonnatetzlaff) med en svensk variant av Loaded Potatoe Skins. Smält Västerbottensost i potatisskalen med crème fraiche, löjrom från Vänern, räkor, rödlök och något drag med pepparkvarnen.

Snart presenterar jag mitt recept för april och även i april kan man så klart tävla på Instagram med #robertsonloves och lägga upp sin egen rätt lagad på månadens råvara.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...