onsdag 26 februari 2014

Kinesiskt nyår med Matkreatörerna -
långlagad fläskkarré, med total brist på autenticitet

Det var förfärligt vad tiden går fort. Februari har nästan helt rusat förbi, och jag har inte skrivit ett dugg på flera veckor. Ambitionsnivån i köket har under denna månad varit relativt låg. På matfronten föga nytt, skulle jag kunna skriva.

När jag gick in i mitt arkiv, hittade jag denna långlagade fläskkarrén från fredagen den 31 januari, då jag tillsammans med mina matkreatörsvänner firade kinesiskt nyår. Jag var ganska stressad dagarna innan, och hade ordentlig prestationsångest. Nivån är hög när vi träffas för att laga,, äta och dricka, och jag har ibland haft svårt att förhålla mig till de krav detta fått mig att stäla på mig själv.

Nu tog jag ett säkert kort - långlagad fläskkarré. Det är inte mycket som kan gå fel med detta koncept. Receptet blev ett hopplock av några olika inspirationskällor jag snubblade över, samt i slutändan vad som råkade finas till hands här hemma.

Under kvällen avnjöt vi en mängd goda rätter med tillhörande drycker. Min rätt var inte vacker, men den blev verkligen god. Jag rev itu karrén, serverade den med jasminris och en skvätt av marinaden samt fräst pak choi. Fräst salladslök hade garanterat varit gott till.

Långlagad fläskkarré med kinesisk inspiration

Marinad
3 dl mörk kinesisk soja
1 dl ljus kinesisk soja
1 dl farinsocker
1 förpackning touch of taste kycklingfond
6 stjälkar salladslök, ansade och skurna i centimeterbreda skivor
6 vitlöksklyftor, krossade
2-6 stjärnanis (beroende på hur färska och aromatiska du använder)
1 hel svartpeppar
2 tsk kumminfrön
3 torkade chilifrukter
2 kanelstänger
cirka en tumme färsk ingefära, skalad och skivad

1,2 kilo fläskkarré

1. Blanda ingredienserna till marinaden i en kastrull. 2. Värm på kastrullen, och låt marinaden sjuda i 15-20 minuter. 3. Lägg fläskkarrén i CrockPot eller en gryta lämplig för tillagning i ugn (jag rekommenderar emaljerad gjutjärnsgryta).
4. Häll marinaden över fläskkarrén.
5. Tillaga i CrockPoten på lägsta effekt i 10 timmar.

Jag har inte provlagat rätten i vanlig ugn, men av erfarenhet skulle jag gå till väga på följande sätt:
Försäkra dig om att din ugn har en termostat som förmår hålla temperaturen någorlunda stabil. Lägg fläskkarrén i grytan och häll över marinaden. Lägg på locket. Ställ in i kall ugn. Sätt temperaturen till 80-90 grader och tillaga i 10 timmar.

tisdag 4 februari 2014

Jag och mina soppor

Det är ganska angenämt att vara envåldshärskare på sin egen blogg, och kunna snöa in på vilka ämnen som helst; det erkänner jag. De senaste månaderna har det varit mycket soppa i mitt liv, och så lär det sannolikt fortsätta. Vardagsluncherna är ett aldrig försvinnande problem som alltid behöver en lösning, och jag måste helt enkelt ha ett visst mått av matkreativ beredskap. Inte ens en sådan person som jag, som lätt kan äta samma lunchrätt flera dagar i rad, vill riskera att tröttna på något av mina sköna, säkra kort.

Gårdagskvällens soppkok började som improviserad nödlösning, och slutade som en sällsynt lyckad och läcker soppa inspirerad av ett recept jag för många år sedan hittade i DN. Av den ursprungliga linssoppan från Ustica står inte mycket att finna, säkert hälften av ingredienserna saknades, men det var ändå denna soppa jag hade i åtanke när jag gjorde något av det mest tillfredställande man i mitt tycke kan göra i sitt kök - jag tog av det som fanns hemma.

Dagsgammalt surdegsbröd kan med fördel skäras i kuber och röras ned i soppan innan den ska serveras. Då får man en enklare variant av klassisk, italiensk ribollito.

En inspirerad soppa (4 portioner)
Det är givetvis möjligt att avstå från att finfördela grönsakerna, om man önska en soppa med grövre struktur. Jag själv föredrar helt enkelt soppor med mindre bitar.

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
generöst med olivolja
4 små, torkade röda chilifrukter
8 dl kraftig grönsaksbuljong
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 burk borlottibönor
1 dl röda linser
400 gram fryst broccoli
0,5 tsk rörsocker
salt, svartpeppar från kvarn
3-4 msk balsamvinäger

fruktig olivolja och parmesanost till serveringen

1. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en rymlig kastrull.
2. Fräs lök, vitlök och chilifrukter tills löken mjukmnat, utan att ta färg.
3. Tillsätt övriga ingredienser, lägg på locklet, och låt koka upp.
3. Koka soppan i uppemot 20 minuter, eller tills bönor och broccoli mjuknat.
4. Tag grytan av plattan, och stöt därefter soppan med en potatisstöt så att grönsakerna delvis mosas sönder. 5. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
6. Låt var och en ringla över fruktig olivolja och riva över parmesanost när soppan serverats.

söndag 2 februari 2014

Tema helgfrukost : amerikanska pannkakor

På tal om frukostvanor (och då syftar jag givetvis på inlägget om bagels härom dagen) kan jag nämna att lördagarna hos oss ofta bjuder på amerikanska pannkakor. På ICA finns frysta amerikanska blåbär, och jag brukar hälla ut dem på en tallrik och låta dem tina över natten i kylskåpet om jag vet med mig att det är blåbärspannkakor jag vill laga.

Receptet prövade vi oss fram till för många år sedan. Det är en hybrid av diverse varianter som helt enkelt råkar passa vår smak. Amerikanska pannkakor är säker mer söta och mindre salta än dessa, men de passar våra preferenser.

Det är viktigt att smöret är brynt innan smeten hälls ned i pannan, och att man inte steker pannkakorna på för hög värme. Då riskerar man alltför mörk stekyta i kombination med en i värsta fall för dåligt tillagad pannkaka.

Det givna tillbehöret är så klart lönnsirap. Jag är väldigt svag för Kung Markattas lönnsirap, som förutom att vara god också är KRAV- och Fairtrade-märkt. Det gör inte smakupplevelsen sämre.

Amerikanska frukostpannkakor
Smeten är ganska fast. Tag en slev av smeten och fördela den i stekpannan så att det pannkakorna inte blir för tjocka. Jag skulle nästan säga att jag delvis breder ut smeten med sleven. Pröva dig fram.

2 ägg
5 dl filmjölk
300 gram vetemjöl (cirka 5 dl)
0,5 dl råsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk 1 tsk salt
3 krm ekologiskt vaniljpulver
smör til stekning
(250 gram amerikanska blåbär)

1. Blanda äggen och filmjölken.
2. Blanda de torra ingredienserna, och vispa ned dem.
3. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna.
4. Häll i ungefär en soppslev smet åt gången.
5. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida. (I fallet med blåbärspankakor fördela bären över pannkakorna när smeten hällts ned i pannan)
6. Lägg de färdiga pannkakorna på en tallrik och täck dem med aluminiumfolie medan du steker resterande mängd, så att de håller sig varma.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...