Sidor

fredag 2 maj 2014

En hummerpasta utav guds nåde

Denna rätt kvalar lätt in på vår egen lista över årets godaste pasta. Det är ganska många veckor sedan min man slängde ihop rätten med inspiration från diverse olika recept han scannade på nätet, och jag borde bloggat om den för längesedan.

(Som alltid, nu för tiden.)

Här har ni den emellertid. Lika aktuell nu som när den lagades; ja, kanske till och med lite mer aktuell nu? Fryst hummer finns ju ofta att tillgå till bra pris i mataffären, och någonstans känner jag själv att denna typ av pasta passar aningen bättre framåt vårkanten än mitt i vintern.

Receptet räcker till fyra generösa varmrätter, eller varför inte som en läcker primi piatti, om man känner för att köra italienskt hela menyn igenom?

Linguine med hummer, tomat, sherry och chili
(fyra varmrättsportioner, eller sex förrättsportioner

2 msk olivolja
2 humrar
2 tsk chili flakes
2 tsk oregano, torkad
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 dl torr sherry
1 burk hela plommontomater
2 dl fiskbuljong
1 dl bladpersilja, hackad
0,5 tsk strösocker
salt

500 gram linguine

1. Klyv humrarna, och ta ut köttet ur dem.
2. Dela hummerstjärtarna i fyra delar.
3. Behåll skalet på klorna, men men klyv dem.
4. Koka upp pastavatten och salta det.
5. Hetta upp olivolja i en traktörpanna.
6. Strö ned oregano, chiliflakes och vitlök. Stek försiktigt, men låt inte vitlöken ta färg.
7. Lägg i tomatpuré, och stek på i cirka två minuter.
8. Häll i pastan i pastavattnet.
9. Häll i sherry i trsktörpannan, och låt reducera till häften.
10. Blanda i tomatkonserven, och hacka sönder tomaterna.
11. Låt alltsamman koka ihop, och häll sedan i buljongen och sockret.
12. Koka i ytterligare fem minuter. Passa noga på pastan, så den inte blir överkokt.
13. Lägg ned klorna i tomatsåsen, och rör runt.
14. Häll vattnet av pastan. 15. Tag traktörpannan från plattan, och vänd ned resterande mängd hummerkött i tomatsåsen.
16. Blanda den heta, nykokta pastan med tomatsåsen, och rör om.
17. Häll över i stor skål och servera med ett kallt, torrt vin.

4 kommentarer:

  1. Tänk att du är nog den enda som kan få mig att frångå mina LCHF-principer :)
    Eva

    SvaraRadera
  2. Eva: Vilken fantastisk komplimang!

    Matarkivet: Dubbelstön ;)

    SvaraRadera
  3. tomatsmaker tar över alldeles för mycket, kände inte ens att jag åt hummer. och tomatsåsen i sig är högst medioker

    SvaraRadera