måndag 22 april 2013

Macaroni and cheese, och en motvillig matbloggare

Det var sex dagar sedan sist, men - här har ni mig igen. Den numera något motvilliga matbloggaren. Om någon skulle fråga mig vad jag gör i stället för att blogga, så skulle jag svara att jag inte riktigt vet vart tiden tar vägen. Visst gör jag mer av sådant jag inte gjorde för bara några månader sedan, såsom att träna och att läsa skönlitteratur, men det är inte hela förklaringen.

Kanske letar jag efter en annan uttrycksform? Inget är omöjligt, men i nuläget är det Smaskens som gäller; bloggen jag tycker så hemskt mycket om och som varit en så stor och viktig del av mitt liv i så många år.

När jag inte bloggat regelbundet på ett tag, då tappar jag rutinen. Jag känner mig lite osäker. Kanske är det då en smula passande att det som tillagades här i kväll var äkta amerikansk comfort food. Givetvis från grunden, inga halvfabrikat så långt ögat kunde nå. Receptinspirationen hittade min man här, och jag kan skriva under på att lovorden i blogginlägget som länken leder till inte på minsta vis är överdrivna.

Detta var grymt gott. Barnen jublade. Vi vuxna fnissade nästan av lycka - kan det smaka så här bra av något så enkelt som pasta (vi använde sedani), ost och ostsås? Ja, det kan det. Colemans senapspulver, rökt paprikapulver och svartpeppar gav såsen en riktigt pikant smak. Osten bestod av diverse skalkar från lagrade ostar.

Denna amerikanska klassiker har nog en chans att bli en klassiker även i vårt kök. En av våra barns absoluta favoriträtter är stuvade, gammaldags makaroner. Jag tror nästan att makaronerna fick konkurrens i kväll.

Macaroni and cheese
Jag har cupmått till mitt förfogande. För den som inte har det kan jag nämna att i cup motsvarar cirka 2,4 deciliter.

400 gram makaroner, sedani eller annan kort, rörformad pasta
3 msk smör
3 msl vetemjöl
1 tsk Colemans senapspulver
2 krm starkt, rökt paprikapulver
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar efter smak
2,5 cups gammaldags mjölk
3 cups grovt riven lagrad ost
paprikapulver till dekoration

1. Koka pastan efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet, och kyl sedan pastan genom att skölja den kallt vatten.
2. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Slunga den med en klick smör så att den inte klibbar ihop.
3. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.
4. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan, och vispa ned vetemjöl, senapspulver, rökt paprikapulver, peppar och salt.
5. Häll i mjölken, och blanda väl. Koka upp såsen under omrörning, så att den tjocknar.
6. Rör ned 2 cups riven ost i såsen, och blanda så att den smälter och blandas helt med såsen. 7. Blanda såsen med pastan i kastrullen.
8. Häll hälften av pastablandningen i ugnsformen. Strö över hälften av den resterande rivna osten. Lägg på resten av pastablandningen och avsluta med ett lager ost. Strö över paprikapulver.
9. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen, och tillaga i 20 minuter. Vrid därefter upp till 250 grader samt grilleffekt, så att ytan blir läckert gyllene.
10. Låt svalna 10 minuter innan serveringen.

tisdag 16 april 2013

Pappardelle med bacon, salladslök och grädde

Helgen som gick har vi njutit av två helt fantastiska pastarätter. Här kommer den första av dessa. Rätten är en variant på detta recept Bon Appetit, som hittills i år varit överlägset bäst på att förse mig med inspiration.

Det är egentligen märkligt hur så få och enkla ingredienser kan resultera i något så makalöst gott. En av anledningarna till att det blev så bra som det blev är faktiskt att jag prövade en ny sorts bacon. Inget exklusivt, bara en oväntat bra produkt från ICA.

Ja, faktiskt, detta torrsaltade bacon rökt på alspån överträffade mina förväntningar på bacon man kan köpa i en vanlig matvarubutik. Fin smak, fast i konsistensen och inte en massa vatten som läcker ut när man steker det. Med beröm godkänt, helt enkelt.

Vårlöken kan ersättas med fin purjolök. Vitlök, timjan, grädde och parmesan - hur skulle det kunna gå fel? Pastan spänstig och al dente, så klart, annars fungerar det inte att blanda den med såsen. Såsen ska för övrigt inte vara alltför riklig, då dränker den pastan, och gör den obehagligt blöt.

Laga detta. Pröva detta. Jag kan inte tänka mig att ni blir anat än nöjda.

Pappardelle med bacon, salladslök och grädde
500 gram pappardelle
2 paket bacon, finhackad
1 stort knippe salladslök, strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesnost
nymald svartpeppar

1. Sätt på pastavatten. 2. Värm en emaljerad gjutjärnsgryta, och bryn baconet i omgångar. Låt baconet rinna av.
3. Fräs salladslök och vitlök i pannan i resten av baconfettet.
4. Lägg i pastan i kastrullen.
5. Häll tillbaka baconet i pannan, och rör ned grädden. Smula över timjan, och låt såsen koka upp.
6. Låt såsen småputtra några minuter och blanda sedan ned parmesanen. Smaka av med svartpeppar.
7. Häll av pastan, och blanda den genast ned den i såsen.
8. Servera omedelbart med mer parmesanost och svartpeppar.

måndag 15 april 2013

The Black Box = Pata Negra

Jag var med i bloggjuryn när svenska folket röstade fram vilket vin som skulle hamna i The Black Box. I slutändan var det Pata Negra som tog hem segern.

Pata Negra är ett vin som många säkert kan tänka sig att bjuda på en grillkväll eller vid någon av vårens alla kalas och bufféer. Inget finlir - ett lättdrucket och ganska inställsamt vin med mycket bärighet.

Detta vin finns sedan början av denna månad i Systembolagets beställningssortiment, för den som så önskar. Det går även att beställa från Pata Negras hemsida.

söndag 14 april 2013

Stekt kyckling och nudlar med five spice, chili,
ingefära och koriander

En kväll i veckan som gick tröttnade min man på att vi så ofta faller till föga för gamla familjeklassiker. Ibland måste man orka utmana sig själv även en vardagkväll, resonerade han, och bläddrade i Jamie Olivers kokbok Jamies dinners för inspiration. Där fann han ursprunget till det som utmynnade i vår delikata middag. Det tackade jag för - själv kunde jag nämligen inte komma på något mer upphetsande än pasta med tomatsås. Man kan inte alltid vara på topp.

Vi valde att steka häften av chilin separat, tillsammans med vårlöken, för att kunna skona våra mindre barns smaklökar. Rätten var ganska kryddstark i sig, så ta det försiktigt med five spice om du känner dig osäker.

Stekt kyckling och nudlar med five spice, chili, ingefära och koriander
500 gram kycklingkött
1-2 tsk five spice
neutral olja
0,5 dl japansk soja
2 msk flytande honung
2 röda chilifrukter, finhackade
4 vårlökar, strimlade
färsk ingefära, skivad - efter smak
400 gram äggnudlar
1 kruka koriander

1. Strimla kycklingköttet.
2.Hetta upp olja i en stekpanna, och bryn köttet i omgångar, tillsammans med hälften av den röda chilin, ingefäran och five spice.
3. Lägg över kycklingen i en skål, och hetta upp lite mer olja i stekpannan. Fräs hastigt resterande mängd chili tillsammans med den strimlade vårlöken. Tag ur pannan.
4. Tillaga nudlarna efter anvisningar på paketet.
5. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och tillsätt, sojan och honungen. Blanda och rör sedan ned nudlarna. Värm på tillsammans med nudlarna under omrörning.
6. Lägg upp på ett generöst serveringsfat, strö över chili- och vårlöksblandningen samt koriander. Servera omedelbart.

onsdag 10 april 2013

"Vin möter mat" - ett event utöver det vanliga

Snygga loggan har skapats av min begåvade matkreatörsväninna Ylva Fahlqvist, förpackningsdesigner och foodie av rang.

I söndags var jag tillsammans med närmare trettio andra personer inbjudna till ett ovanligt event på restaurang Syster och Bror här i Stocholm. Mina vänner Karoline Nordefors och Fredrik Schelin (för övrigt en av ägarna till restaurangen i fråga) hade slagit sina kreativa och kloka huvuden ihop, och arrangerat ett event för foodies och winelovers. Tanken bakom eventet var att föra samman människor som figurerar i sociala medier och i tidningar och som delar ett passionerat intresse för mat och vin.

Vi delades upp i fem lag, med ansvar för var sin av fem tänkta rätter, med en given huvudråvara. Själv hade jag till min stora glädje hamnat i den grupp som hade rapsgrissida som huvudråvara. Vi fick välja och vraka bland fantastiska råvaror, och hade hel restaurangköket samt hjälpsam kökspersonal till vårt förfogande.

Det blev en uppslupen och mycket god middag med fem fantastiska rätter. Vår grissida serverades med gräddstuvad spetskål och nässlor, samt en snabsyrad sallad på fänkål och äpple. Dessa tillbehör gifte sig pefekt med rapsgrissidan.

De övriga rätterna var imponerande goda. Vi fick smaka smältande läcker spagetti med kungskrabba, en makalös vit sparrissoppa med pocherat ägg, perfekt tillagad hälleflundra med nässelsås samt en fantastisk desserttallrik med bland annat en tartelett fylld med blodapelsincurd toppad med italiensk maräng samt chokladmousse serverad med ugnsbakad tomat - oväntat läckert.

Här poserar jag glatt med delar av Matbloggsprisjuryn (som jag är stolt medlem i) - till höger om mig Fredrik Schelin, Ylva Carresjö Vitorivic, Magnus Reuterdahl samt Kinna Johnsson.

Jag var sedan tidigare bekant med tre av mitt lags medlemmar, och ytterligare två är vänner till mig. Endast en person var en ny bekantskap. Att samarbeta i köket under rådande förutsättningar var fantastiskt roligt. Vi som delar mat- och vinintresse kommer oftast oerhört gott överens, och konstigt vore det vl annars. Jag är verkligen tacksam över alla de fantastiskt människor jag fått möjlighet att möta genom mitt matbloggande.

Tusen tack till Karoline Nordefors och Fredrik Schelin, samt inte minst till alla sponsorer som stälde upp med såväl råvaror som innehåll i den digra goodiebag vi fick med oss hem. Jag hoppas på fler sådana här tillfälen att umgås med likasinnade.

Samt, inte minst, att återigen komma i närkontakt med en 50-liters salladsslunga. En uppevelse jag sent ska glömma.

tisdag 9 april 2013

Frysfyndssalsa

Den senaste månaden har vi vid ett flertal tillfällen tillagat så rikligt med mat att vi ätit samma rätt två dagar i rad. Hur tråkigt det än må låta, kan jag försäkra er om att det inte enbart var av praktiska skäl, utan faktiskt, helt ärlig, för att rätten i fråga smakade så gott att det kändes onädigt att frysa in eller spara i kylskåpet till senare i vackan.

Vid ett av dessa tillfällen stod kycklingfajitas med kidneybönor på menyn. Vi hade lite ont om grönsaker, och kände inte för att åla och kompletteringshandla. I stället grävde jag djupt i frysens mest dunkla hörn, och hittade ett paket ananasbitar. I kykskåpet fanns lime och röd chili, och resultatet blev denna rätt så vackra och faktiskt riktigt goda lilla salsa.

Jag har mycket blandade känslor inför frukt i maten, men det här, det fungerade faktiskt klockrent bra. Detta fånigt enkla, snabbt improviserade recept förtjänar att spridas. Om ni inte gillar ananas, fungerar det för övrigt lika bra med nektariner eller persikor.

Frysfyndssalsa
Skulle det nu råka förhålla sig så att ni inte vill äta frukt med era fajitas, så servera härligheten som dessert med en klick yoghurt. Det smakar alldeles utmärkt bra, det också.

200 gram fryst, tärnad ananas
saften från 0,5 stor lime
liten, röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
flingsalt

1. Tina ananashacket.
2. Pressa över lime och blanda med chili.
3. Smaka av med flingsalt.

tisdag 2 april 2013

Sent om sider - en ny (fläskfärsbaserad) familjeklassiker

Detta är inte den första period då jag legat lågt på bloggfronten, och inte heller den sista. Jag tänker inte urskulda mig, men jag är medveten om att det inte är lika roligt att följa en oregelbundet och glest uppdaterad blogg som det är att följa en mer aktiv.

Nu finns det hopp om livet - ljusare dagar, ny inspiration och lust att laga något annat än den tunga vintermaten. Jag är (säkerligen i likhet med de flesta av er) mäkta besviken på våren, så som den hittills tett sig. I mitt fall tror jag det handlar om bristande verklighetsuppfattning. Jag tror nog, innerst inne, att jag bor i ett land där gräsmattorna ska lysa gröna och vårblommorna frodas i början av april. Vilket skämt. Efter att ha tilöbringat påskhelgen i ett snö- och isfritt Göteborg, var det med dystra känslor jag återsåg Stockholms snöhögar och isklädda gångvägar. Det är så långt kvar till det jag kallar vår.

Vad ska vi roa oss med under tiden? Själv tänker jag dela med mig av en ny familjeklassiker. Den tillagades för över en vecka sedan, och lovade på Facebook att dela med mig av receptet. Sent om sider kommer det, en fånigt enkel men rasande god pastasås på fläskfärs, kryddad med bland annat vitt vin, sött, rökt paprikapulver och chili. Frågan är ändå om inte det var den generöst tilltagna mängden nymald svartpeppar ao verkligen lyfte rätten?

Min glädje över den goda måltiden var särskilt stark då den just vid det aktuella tillfället tillagades enbart av vad kyl,frys och skafferi hade att erbjuda. Det är alltid lika barnsligt tillfredställande.

Pastasås på fläskfärs med vitt vin, rökt paprika och chili
500 gram fläskfärs (20% fett, annars får det vara)
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklytor, rivna
1 tsk sött, rökt paprikapulver
0,5-1 tsk chiliflakes (efter smak
1 dl vitt vin
1 burk konserverade körsbärstomater
4 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
1 dl vatten
mycket generöst med nymald svartpeppar
salt
0,5 tsk rörsocker
0,5 fl bladpersilja, finhackad

1. Hetta upp olovolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Fräs försiktigt schalottenlök och vitlök, utan att de tar färg.
3. Tillsätt fläskfärsen, och fördela den i grytan med en trägaffel medan den bryns.
4. Tillsätt paprikapulver och chiliflakes, och fräs någon minut
5. Häll över vinet, och låt det koka in nästan helt.
Tillsätt tomatkonserv, tomatpuré och vatten. 6. Salta, strö över sockret och krydda med svartpeppar - mycket generöst.
7. Låt såsen puttra under lock, på låg värme, i cirka 15 minuter.
8. Tag av locket, och låt såsen koka ihop på låg i ytterligare cirka 15 minuter. Blanda ned bladpersiljan mot slutet av tillagningen.
9. Smaka av med salt och förmodligen mer svartpeppar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...