lördagen den 2:e april 2011

En fullmatad choklad-semifreddo

Ja, här har ni den; min chokladmättade kreation från i fredags. Mig veterligen har jag aldrig tidigare lagat semifreddo. Jag har då definitivt inte bloggat om det, det kan vi åtminstone vara säkra på. Över huvud taget har jag ett mycket ambivalent förhållande till glass som inte är glass, mitt eget namn på frysta desserter som inte passerat genom en glassmaskin. Jag ska emellertid villigt erkänna, att i det är fallet får jag se mina fördomar komna på skam.

Detta är hur gott som helst. Vansinnigt mäktigt, men otroligt gott. En sådan här sats med semifreddo räcker gott och väl som efterrätt till åtta personer; om den serveras uppskuren på tallrik. Det är inte att rekommendera att ta om. Den som, trots denna varning, framhärdar i att ta om av semifreddon, kommer att finna sig själv i sitsen att nödgas knäppa upp i midjan, och inta ryggläge på soffan, omedelbart efter att sista tuggan slunkit ned i magen.

Två detaljer, angående receptet: Det är oerhört viktigt att inte vispa grädden för mycket. Den ska vara lös, men fluffig. Dessutom hade det varit ännu godare med rostade hasselnötter. Det tar jag nästa gång jag gör denna chokladsemifreddo. Kanske redan till påsk?

Choklad-semifreddo med kanderade valnötter, hackad
choklad och marshmallows (6 stora portioner)

Förberedelser: 20 minuter
Tid i frysen: minst 4 timmar

3 dl vispgrädde
3 äggulor
0,5 dl råsocker
4 msk cacao
50 gram (ungefär 1 dl) valnötter
0,5 dl råsocker
100 gram mörk choklad
30 gram mörk choklad, till dekoration
1 dl mini-marshmallows

Hacka valnötterna grovt. Rosta dem i en stekpanna, på medelvärme. Strö över sockret, höj värmen, och rör om medan sockret smälter och karamelliseras runt nötterna. Häll ut det hela på ett bakplåtspapper, och låt svalna. Tag eventuellt undan några til att dekorera semifreddon med.
Hacka chokladen fint. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. Blanda ned cacao.
Vispa grädden fluffigt, men löst. Smula ned nötterna i grädden, häll i den hackade chokladen, och rör om. Blanda med äggvispet. Rör ned marschmallow.
Häll smeten i en form; avlång eller rund är en smaksak.
Hacka den mindre mängden choklad grovt, och strö över som dekoration, tillsammans med eventuella sparade, kanderade nötter.
Frys i fyra timmar. Tag fram semifreddon åtminstone 20 minuter innan den ska ätas.

Jag kallar det tomat-bea


Vi skulle äta ryggbiff, för första gången på länge, och jag kände för att pröva en ny variant på bearnaisesås. Jag älskar hemlagad bea, och nu hade jag fått för mig att det borde kunna smaka bra att laga den på en blandning av tomatvinäger och rödvinsvinäger. Dessutom ville jag ha i färsk rosmarin, och inte minst avslutningsvis blanda i finhackade, soltorkade tomater. Låter det tokigt? Jo, men det var faktiskt riktigt gott.

Givetvis kunde jag inte avhålla mig från att också ha i dragon på slutet; det ska trots allt vara dragon i en riktig bea. Denna sås var lika god till köttet, som till att doppa klyftpotatis i.

Många drar sig från att laga till bearnaisesås för att det sägs vara så svårt. Och, ja - visst har det hänt att jag misslyckats, men numera använder jag mig av kylskåpskallt smör, och så struntar jag i allt prat om vattenbad. Det behövs inte. Var lätt på handen, men vispa noga, och lyft kastrullen från plattan med jämna mellanrum; det är mina bästa tips. Ja, och så är det bra att ha en kylskåpskall skål redo, att stjälpa ned såsen i, när den är klar.

Tomat-bea
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 20 minuter

0,25 dl Mutti tomatvinäger
0,25 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
0,5 + 0,5 dl finhackade, soltorkade, mjuka tomater
2 kvistar rosmarin, grovt hackade
2 schalottenlökar, grovt hackad
1 stor vitlöksklyfta, grovt hackad
10 vitpepparkorn, grovt krossade
2 äggulor, rumstempererade
cirka 125 gram smör, rumstempererat
flingsalt, vitpeppar

1. Reducera vinägern tillsammans med vatten, schalottenlök, vitlök, vitpeppar och rosmarin och hälften av tomaterna, tills knappt hälften av vätskan återstår. Sila av, låt svalna något, och blanda med äggulorna.
2. Använd er av plattans eftervärme från reduceringen, och höj den möjligtvis till svag värme. Blanda i de återstående tomaterna. Vispa äggule-och vinägerblandningen och börja klicka i smöret, medan du vispar kontinuerligt.
3. Klicka i mer smör, och höjd sedan värmen ytterst lite, medan du noga vispar. Tveka inte att lyfta kastrullen från plattan medan du vispar, för att på så sätt hålla kontroll på temperaturen.
4. Slutligen får såsen en fyllig och fin konsistens. Häll då genast över den i en skål.

fredagen den 1:e april 2011

En fantastisk eftermiddag på Matlabbet

Fantastiska, inspirerande Mia.

Jag tillbringade eftermiddagen på Matlabbet, vid Hornstull, här i Stockholm. Anledningen till detta var att jag bjudits in till en receptmakarkurs, ledd av Mia Öhrn. Det hela var ett arrangemang anordnat av Ögon-cacao, med anledning av Årets Bak- och Dessertmästare 2011. Jag har inte för avsikt att delta i denna tävling, men var ändå medbjuden, vilket jag uppskattar - vem tackar nej till att bli coachad av Mia Öhrn?

Det är inte första gången jag skriver om Mia här på SMASKENS. Efter pralinkursen jag gick på Medborgarskolan för nästan precis två år sedan, hyllade jag Mia för hennes egenskaper som kursledare. Jag kan bara konstatera att hon var lika bra, om inte ännu bättre, denna eftermiddag.

I sällskap av en samling andra matbloggare fick jag experimentera utifrån två grundrecept; ett på semifreddo, och ett på sockerkaka. Jag kommer givetvis att publicera recepten på dessa, men nu i kväll vill jag bara bjuda på lite bilder, och förmedla hur trevligt det kan vara att vara matbloggare.

Här ser ni bilder på min chokladsemifreddo med kanderade valnötter, marshmallows och hackad mörk choklad, samt min sockerkaka med apelsin, cocosgrädde, pistagenötter och vit choklad. Den senare gjorde succé på fikabordet här hemma i eftermiddag. Den blev helt enkelt grym.

Tusen tack, Mia Öhrn, Lisa, Petronella, Miriam och Nadja för en riktigt genuint trevlig eftermiddag.

Edit 110404: Jag glömde nämna att Hanna också var med. Fy skäms på mig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...